2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Politizálásba kezdenek a civilek, megbuktatnák az Orbán-kormányt

,

2015. július 18., szombat 17:10, frissítve: szombat 17:26

A teljes baloldal támogatja a civilek népszavazási kezdeményezését az Orbán-kormány megbuktatásáért. Az LMP-s szakadárok pártja és az Együtt az aláírásgyűjtési kampányban is részt vesz. Ősszel utcai megmozdulások is várhatók.

„Tizenkilenc kérdésben kezdeményezünk népszavazást” – jelentették be március 15-én a kormányellenes tüntetés szervezői. A tizenkilencből eddig négy kérdést hagyott jóvá a Nemzeti Választási Bizottság. „50 olyan dolgot tudnék felsorolni, amelyben megtámadták a normális, élhető demokráciát, mind az 50-ről nem lehet népszavazás. Ez a négy kérdés olyan, ami egy részét adja az egésznek, és egy dologért nagyon fontos, hogy be lehet bizonyítani, meg lehet verni a kormányt a saját terepén, a népszavazással” – mondta a civilek oldaláról Kelemen Péter.

A tankötelezettség 18 éves korhatárának visszaállításáról, a hátrányos helyzetű gyermekek ingyenes iskolai étkeztetéséről, a kötelező kamarai tagság eltörléséről és az országgyűlési képviselőkre vonatkozó nyugdíjszabályok szigorításáról mondhatnak véleményt a magyar választók, ha összegyűlik a referendum elrendeléséhez szükséges 200 ezer aláírás. A márciusi demonstráció szervezői, akik időközben Új Magyar Köztársaság néven egyesületet alapítottak, az elsők között szignálták a gyűjtőíveket. „Közjogi értelemben ebben a négy kérdésben gyűjtjük az aláírásokat, de jó néhány kérdést azonosítottunk, amelyekkel bajunk van, ezeket nem engedte át a Nemzeti Választási Bizottság vagy a Kúria. Egy külön íven az emberektől, ha jogi értelemben nem is, de politikai értelemben támogatásukat kérjük” – mondta Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaságért Egyesület alapítója.

Vajda Zoltán egyben az Együtt önkormányzati képviselője is. Nem ő az egyetlen aktív politikus a civil szervezet alapítói között. Az aláírásgyűjtésben ellenzéki pártok is részt vesznek. „A liberálisok vállalták, hogy részt vesznek, az Együtt is vállalta, hogy segít. Tárgyalunk az LMP-vel, az MSZP is kinyilvánította, hogy támogatja a kezdeményezést; a DK is, noha ők nem aláírásgyűjtéssel, de támogatják a kezdeményezést” – nyilatkozta Lattmann Tamás nemzetközi jogász, az Új Magyar Köztársaságért Egyesület ügyvivője.

Az aláírás-gyűjtési kampányban utcai megmozdulások is várhatók, ha elkezdődik az őszi politikai évad. „A jelenlegi kormány most már kerítéssel akar minket bezárni ebbe az országba. Úgy tűnik, hogy lesz ok utcára vonulni ősszel. Azon kívül, hogy dolgozni is fogunk az utcákon, és nemcsak aláírásgyűjtéssel, hanem ételosztással is foglalkozunk, hiszen annyira komoly a helyzet” – mondta Székely Sándor, a Szolidaritás Mozgalom alelnöke.

A szervezők a Hír TV kérdésére nem árulták el, hogy milyen forrásból kampányolnak. Annyit árultak el, hogy eddigi költségeik milliós nagyságrendűek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!