2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Panziónak épült, de végül valami egészen más lesz

Hír TV

2018. július 14., szombat 19:39, frissítve: szombat 19:40

Panzió helyett idősek otthona épült az elnyert pályázati pénzből egy borsodi faluban. Az 1900 lelkes Ricsét is sújtja az elvándorlás, a községben sok az egyedül maradt nyugdíjas, eredményesen pályázni azonban turisztikai fejlesztésre lehetett csak. A profilváltás előkészületeit a polgármester már megtette.

Takaros vendégház a Borsod megyei Ricsén: kint rendezett kert, bent pedig beköltözésre váró szobák. Az ágyak megvetve, szinte minden készen áll. A tervek szerint januárban nyit a ház. Az alig kétezer lakosú település két éve turisztikai fejlesztésre pályázott, mégsem ez lesz az ingatlan profilja. A két és háromágyas szobákban a falu idősei laknak majd.

„Turisztikai szálláshely bővítésként indultunk, de menet közben változott a világ, változott a helyzet a településünkön is. Nagyon sokan elköltöztek, elvándorolnak, elmennek dolgozni Ausztriába, Angliába. A szülők itt maradnak nehéz helyzetben. Ezt követően, ahogy elkezdték az építkezést, jött a gondolat, hogy úgy alakítsuk ki az épületet, hogy átadás után ez egy idősek otthonaként is tudjon működni” – nyilatkozta Vécse István polgármester.

Az idősotthont a régi polgármesteri hivatalból alakították ki a közfoglalkoztatási program keretében. Összesen 15 embernek lesz hely a házban.

Az idősotthon működését is részben közfoglalkoztatottakkal oldja meg a falu. A dolgozók átképzését is vállalják, a polgármester szerint 5-6 embert tudnak majd foglalkoztatni szociális munkásként, és egészségügyi asszisztensként.

A hivatalosan még turisztikai szálláshely átminősítését szeptemberben kezdeményezik. Ezután a működéshez normatív támogatásra is pályázik a falu. Ha ezt nem kapnák meg, akkor is kinyit az idősek otthona, mert úgy a falu alapítványa vállalja a szociális intézmény fenntartását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!