2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Palkovics: Nincs szó kontrollról

Hír TV

2018. június 15., péntek 10:12, frissítve: péntek 16:35

Rendkívüli elnökségi ülést tartott péntek délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia a jövő évi költségvetés tervezete miatt, a kormány ugyanis 2019-ben a felére csökkentené az MTA összköltségvetését – az elvont pénzt az Innovációs Minisztérium kaphatja, ami a kutatások támogatásánál nemcsak tudományos, hanem üzleti szempontokat is figyelembe venne.

A kutatóintézetek eddig önálló költségvetésből gazdálkodtak, jövőre azonban, a kormány tervei szerint már az innovációs és technológiai minisztérium dönt a negyvenmilliárd forintos keret elosztásáról.

A neves tudósokat tömörítő Stádium 28 kör nevű szervezet közleményben tiltakozik a kutatóintézetek államosítása ellen: az átszervezést, a CEU-ügy után újabb támadásnak értékelik a tudomány autonómiája ellen.

Nagyon aggályosnak kell tekinteni, hiszen a tudományos kérdésekbe a tudományos közösségnek kellene dönteni, és, hogy ha ezeknek a kutatóintézeteknek a költségvetése átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumba, akkor ez azt jelenti, hogy ez a minisztérium, tehát egy kormányzati szerv fogja megmondani azt, hogy mit mire költhetnek ezek a kutatóintézetek és így nem a tudomány logikája fog érvényesülni, hanem sokkal inkább egyfajta kormányzati értékrend – véli Mellár Tamás, a Párbeszéd frakció országgyűlési képviselője.

Ezekben a percekben is tart az MTA közgyűlése, amelyen Palkovics László is részt vesz. Az innovációs és technológia miniszter a Hír TV kérdésere azt mondta: nem történik államosítás, és tárcája csak azért zsebeli be az MTA forrásait, hogy hatékonyabban működjön az akadémia.

- Nem történik államosítás, nem lesz kevesebb pénze az akadémiának és kontrollálni sem akarja a kormány.

- Ha nem akarja kontrollálni, akkor miért csoportosítja át a pénzt?

- Azért, hogy koordinálja valamilyen módon a forrásokat, és hatékonyabban működjön a magyar kulturális kutatásnak a rendszere, de nézzék még meg a törvényt egyénként, abban látszik néhány módosítás.

Élő tudósítás 12 órakor a helyszínről:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!