2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Óvodáktól és iskoláktól kér terrorellenes intézkedési tervet a kormány

Hír TV

2018. január 1., hétfő 14:59, frissítve: hétfő 21:18

A kormány szerint a terrorfenyegetettség miatt van szükség arra, hogy az óvodák és iskolák összeírják: egy terrortámadás, szükségállapot vagy más vészhelyzet esetén milyen lépéseket tesznek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fél évet adott az intézményeknek arra, hogy elkészítsék honvédelmi intézkedési tervüket.

Paprikás krumpliért állnak sorban a gyerekek az egyik iskolában. A tanáraiknak viszont jövőre már azon kell gondolkodniuk, hogyan fogják az ebédelő gyerekeket megvédeni, ha egy terrorista éppen abba az intézménybe menne be, ahol ők dolgoznak.

Az iskolák és óvodák vezetői december végén kaptak levelet az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amiben felszólítják őket arra, hogy fél éven belül készítsenek el egy úgynevezett honvédelmi intézkedési tervet.

A minisztériumi levél alapján a terv elkészítésének egyik célja, hogy az iskolák felkészültek legyenek arra az esetre, ha terrorcselekmény miatt valamilyen védelmi szabályt vezetnek be, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint nem lehet kizárni, hogy az óvodáknak is szükségük van terrorellenes tervre.

„Sajnos az a helyzet, hogy nincs Európának olyan pontja, ahol teljesen ki lehetne zárni a terrortámadásokat, és ez akkor is így van, ha a kockázat értelemszerűen az egyes országokban különböző mértékű. Inkább készítsenek el egy ilyen tervet, és ne legyen rá szükség, mint hogy felkészületlenek legyenek egy támadás esetén” – fogalmazott Dömötör Csaba államtitkár.

Egy nemzetbiztonsági szakértő szerint még sehol se fordult elő, hogy terroristák óvodásokat támadtak volna meg.

„Sokan nem értik, hogy miről van szó, és félreértelmezhetik az egészet, hogy nem háborús fenyegetésről van-e szó, vagy terrorcselekményről. Egyikről sincs szó, különösen a terrorizmus tekintetében nem tudnék példát mondani, hogy iskolákat vagy óvodákat támadtak volna meg, mert azért a terroristák se tartoznak a nagyon hülye emberek közé” – nyilatkozta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő.

Jogszabály egyébként eddig is kötelezővé tette a tanároknak, hogy ilyen tervet készítsenek.

Egy éppen egy éve életbe lépett rendelet szerint ráadásul nemcsak közoktatási intézményekben, de kórházakban, rendelőkben, bizonyos közgyűjteményeket kezelőknek, meghatározott sportlétesítményeknek, de még egy könyvtárellátónak is el kellett volna készítenie egy ilyen tervet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a tanárok nem is tudtak róla, hogy van ilyen kötelezettségük, így nem is készítettek ilyet, ez viszont eddig senkit se zavart. Mendrey László szerint a választási kampány miatt lett fontos, hogy foglalkozzanak ők is a terrorral, így viszont még kevesebb idejük marad tanítani.

„Ez újabb időelvonást jelent, ismét kevesebb idő jut arra, hogy a tudást elmélyítsük, jobban begyakoroltassuk, olyan eredményeket érjünk el, ami elmozdulást jelenthetne erről a mélypontról, ahol most vagyunk, de attól tartok, ez nagyon nehezen valósítható meg” – mondta a szakszervezet elnöke.

A szakszervezet elnöke azt is nehezményezi, hogy a tanároknak most a honvédelmi törvény alapján adnak feladatot, szerinte viszont erre csak a közoktatási törvényben lenne lehetőség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!