2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Sajtóklub 08:05

Orbán: A jövő évi választás nem a pártokról fog szólni

választás, Orbán Viktor, Magyar Diaszpóra Tanács

Hír TV

2017. november 9., csütörtök 12:32, frissítve: csütörtök 21:02

A diaszpórában élő zsidósághoz hasonlította a világszerte élő magyarokat Semjén Zsolt, aki a Diaszpóra Tanács budapesti ülése után azt hangoztatta, Izraelhez hasonlóan Magyarország is kiáll a magyarok mellett. A budapesti tanácskozáson egyébként a határon túli magyarokat szavazásra buzdították, Orbán Viktor egyik kívánságának teljesítéséhez pedig alig pár óra kellett.

Mi Trump elnök politikáját tekintjük abban a tekintetben, hogy Hungary first – ez 50%-ban esik egyben az amerikai elnök politikájával, a first szót tekintve – a miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács VII. plenáris ülésén, Budapesten, a Várkert Bazárban jelentette ki ezt. A politikája elleni nemzetközi támadásokat, kritikát pedig az elismerés és tisztelet jelének tartja.

Még az idén leteheti az egymilliomodik magyar visszahonosított állampolgár az állampolgári esküjét, hiszek a szimbólumok erejében – milyen jó lenne, ha ez éppen december 5-én történhetne meg – nyilatkozta Orbán.

Ha a miniszterelnök december 5-én, a kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazás évfordulóján akar eskütételt, akkor lesz is – helyettese már a tanácskozást követő sajtótájékoztatón utalt erre.

Lehetséges, hogy megtartjuk december 5-én az ünnepélyes eskütételt, aki az egymilliomodik, de miután az élet nem áll meg, ezért ugye a MÁÉRT-re ígértük, hamarabb megvan, gyakorlatilag 1 002 000 , de azért az ünnepélyesség kedvéért a pontos számot elmondom: 1 001 859 – mondta Semjén Zsolt.

Nemcsak az erdélyi, de a nehéz helyzetbe került venezuelai magyaroknak is soron kívüli honosítást, lakhatást és munkalehetőséget ígér Semjén Zsolt. Az ezres közösségből egyelőre tíz család gondolkodik azon, hogy Magyarországra költöznének.

Amint a világon bárhol élő zsidó biztos lehet abban, hogy a zsidó diaszpóra mellett Izrael állam kiáll, és bármely zsidó bármikor hazatérhet Izraelbe, ugyanúgy deklaráljuk, hogy minden magyar mellett kiállunk, bárhol él a világban, és minden magyar hazajöhet bármikor Magyarországra – tette hozzá Semjén.

A diaszpóra tanács a 2018-as választásokkal összefüggésben is határozott álláspontot képvisel.

A Magyar Diaszpóra Tanács tagjai azon meggyőződésüknek adnak hangot, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Ezért arra buzdítják a külhoni magyarságot, hogy éljen alkotmányos jogával, és vegyen részt a 2018-as országgyűlési választásokon, így is védve az együtt elért közös eredményeket - mondta el Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.

Pénteken tartják a Magyar Állandó Értekezlet XVI. plenáris ülését, ahol ismét felszólal a miniszterelnök is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!