2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Orbán tart a kínos kérdésektől, ezért előre egyeztettek

Hír TV

2018. január 30., kedd 10:39, frissítve: kedd 12:26

Menekültügyben kellemetlen kérdésekre a miniszterelnöknek Bécsben sem kell számítania. Orbán Viktor az osztrák kancellárral találkozik, sajtótájékoztatójukon azonban mindössze négy előre egyeztetett kérdést tehetnek fel az újságírók. A kormányfő egyébként roppanósvirsli- és pereckóstolással hangolt a tárgyalásra, a talponállós étkezésről Facebook-oldalán számolt be. Ahogy előzőleg arról is, hogy vonattal utazott az osztrák fővárosba. A Zoom.hu azon információjáról viszont már nem számol be a közösségi oldalán Orbán, hogy hétfő este szűk körben a bécsi magyar nagykövetségen Heinrich Pecinával is tárgyalt – ő az az osztrák üzletember, aki 2016-ban bezáratta a Népszabadságot, és rajta keresztül jutottak Mészáros Lőrinc tulajdonába a vidéki napilapok. Az osztrák sajtó szerint egyébként az osztrák szociáldemokraták és liberálisok bírálják a kormányzó néppártot, amiért vendégül látja Orbán Viktort.

Orbán Viktor ügyel, hogy elkerülje a kínos kérdéseket kedden Bécsben – írja az Ö24. A magyar kormányzat kérésére Orbán és Kurz sajtótájékoztatót se tartott volna, csak egy nyilatkozatot ígért a munkaebéd után, de az osztrák sajtó nyomására végül négy előre egyeztetett kérdést engedélyezett. Orbán a szélsőjobboldali FPÖ elnökével is találkozik, de Strachéval még sajtónyilatkozat sem lesz, nehogy valami kínos kérdés felmerüljön.

Orbán Viktor és a mentális tömeggyilkosság – így összegzi a magyarországi folyamatokat a Der Standard. Elismeri, hogy a gazdaság az európai és a német beruházásoknak köszönhetően jobban működik, mint az előző kormányzatok alatt. A közhangulat viszont egyre mélyebbre süllyed. A Fidesz politikájának alapja a közvélemény megosztása, az állandó háborúzás és ellenségkeresés, ami az értelmesebb gondolkodókat elüldözi az országból.

Putyin sincs már messze – írja Orbán látogatásáról a Tiroler Tageszeitung. Az osztrák szociáldemokraták és liberálisok kritikáját idézik, akik szerint szégyen, hogy egyáltalán felmerült a demokrácia- és bevándorlásellenes, illiberalizmust hangoztató Orbán meghívása. A kancellári hivatalnak még magyarázkodnia is kellett, hogy nem Orbán Kurz első hivatalos vendége, hiszen a holland miniszterelnököt már fogadta a bécsi újévi koncert után.

Régen volt már ilyen sokat kritizált látogatás Bécsben – írja a Kurier. Emlékeztet, hogy két vitás téma is van, amelyben az osztrák és a magyar jobboldal nem ért egyet. Kurzék a paksi szerződést támadják, a magyar kormány pedig egy osztrák törvénytervezetet kritizál, amely szerint a vendégmunkások gyerekeinek az eddigi állami támogatás töredéke járna csak.

A legjobb szomszéd – kommentálja Orbán Viktor látogatását a News.at. A lap szerint Orbán 2015-ben volt a legboldogabb, amikor megjelent több tízezer menekült az ország határánál, mert onnantól kezdve tudja a muszlimokkal riogatni a népet. Ezt az osztrák kancellár is eltanulta tőle, de a civilek és a szabad sajtó elleni háború az Osztrák Néppártnak is sok, és Kurznak arra is ügyelnie kell, hogy az állami szintű magyar korrupciótól elhatárolódjon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!