2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Orbán 2030-ig tervez

Hír TV

2018. május 10., csütörtök 15:25, frissítve: csütörtök 21:25

A kereszténydemokrácia tartja féken az antiszemitizmust, üzente Orbán Viktor a parlamentből. A miniszterelnök 2030-ig tervez, és akkorra az európai topligába várja Magyarországot.

Orbán Viktor is bizalmat szavazott magának a fideszes képviselők között. A 134. voks a magyarországi német kisebbség képviselőjétől, Ritter Imrétől érkezett, aki korábban a Fideszben politizált. A Jobbik és a Gyurcsány-párt képviselői a nem gombot nyomták meg. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP képviselői hiányoztak a teremből.

Orbán Viktor a történelmi zászlók jelenlétében tette le a miniszterelnöki esküt. A fogadalomtétel után a pulpitusról ismertette főbb vonalakban negyedik kormányának politikáját.

Derűlátón, bizakodóan és tettre készen állok most önök előtt,

fogalmazott.

A miniszterelnök azt mondta, hogy nagy dolgokra vállalkozik, mert a múltból nem lehet megélni. „Tudjuk, hogy a veteményes nem maradhat gyomlálatlanul, rendszeresen kapálni kell, ezért a napi munkát üzemszerűen, a maga tempójában és rutinjával el is fogjuk végezni, de ennél azért jóval többre vágyunk, igazi nagy fába, sőt fákba akarjuk vágni a fejszénket. […] A sikeres folytatáshoz minden adott, megvan a tetterő, az önbizalom, a kormányzati tapasztalat és a nemzetközi tekintély. […] Egy húron pendülünk, azonos hullámhosszon vagyunk az emberekkel, ez bátorít, és feljogosít, hogy terveinket ne négy, hanem tíz éves kitekintéssel készítsük el, sőt inkább 12 éves időtávban kell most gondolkodnunk, ráadásul a felelős kormányzás is ezt követeli meg, hiszen az Európai Unió következő költségvetése, illetve annak végrehajtása valójában 2030-ig tart majd.”

Orbán Viktor 12 év múlva Európa öt legversenyképesebb országa közé várja Magyarországot. „Tudom, hogy sokan majd hihetetlennek tarják, én azonban elérhetőnek, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni” – húzta alá.

A miniszterelnök ezúttal a parlamentben intett búcsút a liberális demokráciának. „Fölfogásom szerint az eddigi sikerekhez hozzájárult, hogy nyíltan kimondtuk, a liberális demokrácia véget ért, alkalmatlan lett arra, hogy megvédje az ember méltóságát, alkalmatlan arra, hogy megadja a szabadságot, nem tudja garantálni többségnek a fizikai biztonságot, és már nem tudja fenntartani a keresztény kultúrát sem” – mondta.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy mit kínál a liberális demokrácia helyett: A magyarok válasza az a megváltozott világra, hogy a zátonyra futott liberális demokrácia helyett felépítettük a 21. századi kereszténydemokráciát, amely garantálja az ember méltóságát, szabadságát és biztonságát, megvédi a férfi és a nő egyenjogúságát, a hagyományos családmodellt, féken tartja az antiszemitizmust, megvédi a keresztény kultúránkat, és esélyt ad nemzetünk fennmaradására és gyarapodására” – sorolta.

A miniszterelnök az Európai Unióról szólva újra elmondta, hogy az Európai Egyesült Államok eszméjét nem támogatja. Nemet mondott a bevándorlásra is, amelyet nem tart emberi jognak.

A kormányfői beszédet a páholyból hallgatta végig Orbán Viktor családja, a hátsó sorban helyet foglaló Tiborcz Istvánnal együtt.

Tekintse meg a teljes beszédet:

Az eskütétel és az ünnepi beszéd után nem maradt el a szelfi sem. Orbán Viktor a feleségével, a fiával és a két felnőtt lányával fotózkodott, akik mindketten gyermeket várnak. A két vej, Tiborcz István és Szokira Tamás nincs rajta a képen, ők nem tartoznak a szűken vett családhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!