2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Orbán: Ha úgy van, megint emelek

,

2017. május 6., szombat 16:49, frissítve: szombat 17:02

Ha úgy alakulnak a számok, emelek a nyugdíjon – így fogalmazott Orbán Viktor egy, a Facebookra felkerült videóban. Gyurcsány Ferenc is reagált az elhangzottakra.

A miniszterelnök a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagygécen nemzeti konzultált az idős Bözsi nénivel.

– Ha megengedi, annyit szeretnék csak mondani, azt szeretném, ha minden évben lenne miniszterelnök-választás, én minden évben Orbán Viktorra szavaznék. Azt kérdi az Éva lányom, hát miért, Anyu. Azért, mert mikor a választás jön, egy kicsit mindig emelnek a nyugdíjon.
– És szoktam emelni?
– Persze, hál’ istennek. Most jó volt az az 1,6, nagyon jó volt.
– Meg küldtem ilyen utalványt is, meg tetszett kapni?
– Igen 10 ezer forintot, megkaptuk.
– És az év végén, ha úgy vannak a számok, emelek megint, novemberben.
– Jaj, hát a Gyurcsány mit csinált?! Még elvette a 13. havit.
– Az elvette.
– De minek kell ő ide, jaj istenem.

Gyurcsány Ferenc pontosította a miniszterelnöki videóban megszólaló Bözsi néni szavait. A DK elnöke hangsúlyozta, hogy nem ő, hanem utódja, Bajnai Gordon vette el az idősektől a 13. havi nyugdíjat. A volt miniszterelnök azt mondta, az ő idejében mindig volt 13. havi nyugdíj, ellenben Orbán Viktor a 14. havit is megígérte, ezt azonban nem vezette be.

„Bözsi néninek nem kell tudnia, hogy nem én vettem el a 13. havi nyugdíjat, régen volt az már, nyolc éve, őszintén szólva sokan nem emlékeznek rá, hogy mi történt az országban 8 évvel ezelőtt. Bözsi nénit innen ölelem és egészséget és jó életet kívánok neki, nem várom el tőle, hogy ilyenekre emlékezzen. A magyar miniszterelnöktől elvárom, hogy emlékezzen, mert ez a szakmája, ha meg amnéziás, akkor van mód azt kezeltetni” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Nem Orbán emeli

A Hír TV által megszólaltatott nyugdíjszakértő szerint nem Orbán Viktor emeli a nyugdíjakat, ez a törvényi előírás. A jogszabály szerint ugyanis az inflációt kell követnie az időskori juttatásnak. Mivel idén 1,6 százalékkal nőttek a nyugdíjak, a pénzromlás pedig várhatóan 2,6 százalék lesz, novemberben 1 százalékos korrekció jöhet. A nyugdíjtörvény alapján ráadásul további prémiumra is számíthatnak a nyugdíjasok.

„Ha a magyar hazai összterméknek a növekedése meghaladná a 3,5 százalékot, ez a GDP, amiről szoktunk beszélni, ha meghaladja a 3,5 százalékát, akkor az összes nyugdíjas, aki betöltötte a nyugdíjkorhatárt, az nyugdíjprémiumra lesz jogosult november folyamán, itt pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium előrejelzése szerint az idei évre 4,1 százalékos GDP-növekedés várható, emiatt a nyugdíjprémiumra is nagyon nagy valószínűséggel számíthatnak novemberben a nyugdíjasok” –  hangsúlyozta Farkas András.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!