2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Orbán átvilágítását követelik Pintértől

Hír TV

2017. október 31., kedd 20:21, frissítve: kedd 21:04

Orbán Viktor nemzetbiztonsági átvilágítását követeli a belügyminisztertől a Gyurcsány-párt. A Demokratikus Koalíció szerint tegnap óta ki lehet mondani, hogy a miniszterelnök családja terroristákkal üzletelt. A kormányfő veje egy olyan céget vett a nevére, amely értékes ingatlant adott el Ghait Pharaonnak. A szaúdi milliárdost haláláig körözte az FBI terrorizmus támogatásáért.

A turai kastély 2015 decemberében kelt el. Egy kft. vette meg, amelyet néhány hónappal korábban alapítottak. A kft. mögött egy zártkörűen működő részvénytársaság, a BDPST Zrt. állt. A céget a sajtó már akkor kapcsolatba hozta a miniszterelnök legidősebb lányának férjével, Tiborcz Istvánnal, aki közreműködött a vállalkozás alapításában. Célpont című műsorunk durván egy éve csípte el Orbán Viktor vejét.

– A BDPST Zrt.-nél miért Ön fizette be az illetékét? Ugye ez a két cég tag abban a cégben, amely kastélyt vásárolt.
– De önnek ehhez most, őszintén kérdezem, mi köze van?

Tiborcz István a napokban a nyilvánosság előtt is nevére vette a BDPST Zrt.-t. A miniszterelnök veje a kormánypárti sajtónak árulta el, hogy meghatározó tulajdonrésze van a cégben. Az Origónak adott interjúval elébe ment annak, hogy a Heti Válasz leplezze le. A lap oknyomozó újságírója ugyanis betekintést kért a részvénykönyvbe, amit a BDPST vezetője nem győzött halogatni.

„A praxisomban még Kóka Jánossal volt ilyen történetem, hogy tudta, hogy meg fog jelenni egy cikk a Heti Válaszban róla, ő az előző éra gazdasági minisztere, ha valaki esetleg nem emlékszik rá. Ő csinálta azt, hogy megjelent volna csütörtökön a cikk, és hétfőn kiállt azzal, hogy ő rágalomszámlálót indít, mert úgy értesült, hogy a konzervatív média lejárató kampányba kezd ellene, előkommunikálta a helyzetet, hogy mindenki azt gondolja, hogy ez nem egy konkrét tényeken alapuló cikk, hanem lejáratási kísérlet. Kicsit ugyanezt érzem a Tiborcz úr oldaláról is” – mutatott rá a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese, Bódis András.

A BDPST Zrt. kétéves működése alatt több értékes ingatlant is megszerzett. Egy időben a vállalkozás tulajdonos volt abban a cégben, amely megszerezte az egykori Postabank-székházat. A belvárosi ingatlant az időközben elhunyt szaúdi milliárdosnak, Ghaith Pharaonnak adták tovább, akit egészen a haláláig körözött az FBI terrorizmus finanszírozásáért.

„Az Együtt felszólítja a belügyminisztert, hogy rendelje el Tiborcz Istvánnak a nemzetbiztonsági átvilágítását, mert minden olyan személy, aki a miniszterelnök környezetéhez tartozik, kockázatot jelent a magyar államra, és ezt még akkor is így gondolom, ha nem értek egyet a miniszterelnök politikájával” – jelentette ki Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke.

A Fidesz frakcióvezetője vádaskodást emleget. „Önmagában senkivel szemben az vádként nem fogalmazódhat meg, hogy a miniszterelnök rokona vagy sógora lett, éppen ezért ez a kérdés csak és kizárólag azért hangzik el, mert az illető, akiről beszélünk, a miniszterelnök lányának a férje. Én azt gondolom, hogy ezt az okot a vádaskodások közül érdemes kivenni és a családtagokkal kapcsolatos vádak megfogalmazásánál kellő alapossággal eljárni, a magyar sajtó ezt nem teszi meg” – hangsúlyozta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője.

A BDPST Zrt.-nek tavaly nem volt értékesítési árbevétele, a 2016-os évet mégis 600 millió forintos haszonnal zárta. Az egyéb bevételek között 485 millió forint szerepel, amelynek forrása nem ismert. A pénz akár adományból is származhat egy, a neve elhallgatását kérő könyvelő szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!