2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:10

Önkormányzati megbízásból gyűjtöttek aláírást Tuzsonnak

Hír TV

2018. március 3., szombat 15:41, frissítve: szombat 17:41

Az önkormányzat megbízásából gyűjtöttek aláírást Dunakeszin a város fideszes képviselőjének – egy hangfelvétel tanúsága szerint. Tuzson Bence jobbikos riválisa jogi lépést fontolgat. Hasonló eset fordult elő a közelmúltban Szentendrén, ahol egy önkormányzati köztisztviselő a fideszes kampányaktivisták névsorára volt kíváncsi.

Dunakeszi fideszes parlamenti képviselője február 19-én kezdte gyűjteni a választók aláírásait az újrázáshoz. Aznap meglett az előírt számú szignó, el is büszkélkedett vele a Fcaebookon.

„Ennyi aláírást szedtünk össze. Ötszáz kell ahhoz, hogy valaki jelöltté váljon, és csaknem a négyszeresét szedtük össze mindösszesen, ha jól számolom, nyolc óra alatt. És itt vagyunk a választási irodában, hogy leadjuk ezeket az íveket. De mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik aláírták, és lehetővé tették, hogy jelöltté váljak” – mondta el a közösségi oldalra feltöltött videón Tuzson Bence.

Az aláírásvadászat folytatódott, a gyűjtögetésbe a dunakeszi önkormányzat is beszállt a Hír TV birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint.

– … vagyok a Dunakeszi Önkormányzattól, és Tuzson Bence részére gyűjtünk aláírásokat a Fidesz részére.
– Az önkormányzattól?
– Igen.
– Ő leadta már, tehát… De várjon egy picit! Mihez gyűjtik?
– Tuzson Bence részére.
– De mihez?
– Gondolom, választási kampány igazából.
– Mihez?! Nem tudja?
– Azért bosszant az egész, mert ő már leadta, egy olyan gyűjtés, aminek semmi köze nincs a választáshoz, ahhoz kell, hogy építsen a Fidesz egy listát, egy olyan listát, aki mozgósíthat.
– És akkor ők megbíznak az önkormányzattól, hogy menjél, és gyűjtsél a Tuzsonnak?
– Igen.
– Basszus! Ez elképesztő!

Tuzson Bence jobbikos kihívója szerint elfogadhatatlan, hogy a kormánypárti jelölt kampányát önkormányzati pénzből segítsék.

– Ilyen nyíltan, ilyen egyértelműen pénzt fizetni egy jelölt melletti aláírásgyűjtésért, erről még talán nem is hallottam. Dunakeszi város önkormányzatát korábban már marasztalták el választási jogsértésért, de még nem is találkoztam ilyen nyílt, jelölt mellett folytatott propagandával – nyilatkozta Varga Zoltán Péter.

A Hír TV-nek nyilatkozó elemző sem zárja ki, hogy az aláírásokat a Fidesz mozgósításra használja majd fel április 8-án.

– Ha több ilyen eset is van, azt mutatja, hogy nem válik szét a párt és az államhatalom. Ami egyébként jogellenes, alkotmányellenes. Nyilvánvalóan a pártokon keresztül gyakorlódik a politikai hatalom, de az nem fonódhat össze az államhatalommal. Érdemes megjegyezni, hogy a jelenlegi hatalomgyakorlás természetétől nem idegen ez a jelenség. Tehát amikor állami pozíciók, állami erőforrások a pártos érdekérvényesítésre vannak felhasználva – mondta el Mikecz Dániel, a Republicon Intézet politológusa.

A hangfelvétel által feltárt esetet a Jobbik jogászokkal vizsgáltatja meg. A párt a szakértői vizsgálat eredményétől teszi függővé a jogi lépést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!