2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

A Fidesz kommunikációs igazgatója kibújt a konkrét válaszadás alól

Hír TV

2017. december 16., szombat 12:29, frissítve: szombat 21:00

Nem adott konkrét választ a Fidesz kommunikációs igazgatója arra a kérdésre, hogy a kormánypárt kapott-e Simicska Lajos cégeitől kedvezményt a hirdetéseire. Hidvéghi Balázs szerint a Jobbiknak egy független állami intézménnyel van vitája, és nem a pártjával.

A Jobbik 1100 hirdetési helyet vásárolt, hogy megkerülje a tavaszi kampánya miatt hozott plakáttörvényt. A falragaszok miatt az Állami Számvevőszék összesen 660 millió forintra büntette a pártot múlt héten. A testület szerint a Jobbik túl olcsón plakátolhatott Simicska Lajos cégeinél, ami tiltott pártfinanszírozásnak minősül. A bírság miatt a héten el kellett adnia a pártnak a plakáthelyeket.

„A reklámeszközöket nem elég megvásárolni. Tehát nem elég megvásárolni a vasszerkezetet, az eszközök fenntartásának ezt követően is vannak költségei. Fizetnünk kell például a plakátok kihelyezéséért, a szerkezeteknek a karbantartásáért, és fizetnünk kell bérleti díjat azért a területért is, amelyen elhelyezkedik a reklámeszköz. Ezek pedig már olyan költséget jelentenek a Jobbik a számára, amelyeket a kialakult helyzetben nem tudunk vállalni” – nyilatkozta Jakab Péter szóvivő a Hír TV-nek.

Ráadásul a kormányhivatalok – a szerintük jogellenes használat miatt – elkezdték kiszabni a Jobbikra a plakátonként 150 ezer forintos büntetést. A plakáthelyeket is Simicska Lajos cégeitől vette az ellenzéki párt. A szerződés értelmében 2020-ig harmadik félnek nem adhatják el őket, így az üzletember vállalkozásai vásárolták vissza, a párt szerint jóval áron alul.

A számvevőszék Jobbikot ellehetetlenítő büntetése miatt pénteken a Fidesz székháza előtt tüntettek jobbikosok és baloldaliak. „Az ÁSZ a múlt héten olyan vizsgálatnak a megállapításait hozta nyilvánosságra, amelyet még nem fejezett be. Olyan évet vizsgál, amely még nem telt el, ezért nem lehet róla pénzügyi beszámoló. Ezzel negligálta a nemzetközi szakmai szabályokat, amelyeket honlapja szerint magáénak vall. Számára tiltott zónába, a pártpolitikai küzdelmek mezejére lépett” – fogalmazott Nyikos László korábbi ÁSZ-alelnök a tüntetésen.

A Jobbik eltévesztette a házszámot – így reagált a Fidesz kommunikációs igazgatója az ellenzéki párt péntek esti demonstrációjára. Hidvéghi Balázs leszögezte: a Jobbiknak egy független állami intézménnyel van vitája, nem a Fidesszel. A Hír TV kérdezte arról is, hogy a Fidesz a korábbi években kapott-e Simicska Lajos cégeitől kedvezményt a hirdetéseire, ám a szóvivő nem adott egyértelmű választ.

– Hirdettek kedvezményesen akár oszlopon, akár plakáton bármikor?

– Minden alkalommal a hatályos törvényeknek megfelelően jártunk el, azoknak megfelelően hirdettünk.

– Ezt senki nem vitatja.

– Ez a válaszom a kérdésére.

– Igennel vagy nemmel tud válaszolni? Kaptak valaha kedvezményt?

– Korábbi kampányköltéseinknek a részletei nincsenek előttem. Azonban ami lényeges ebben a kérdésben, az az, hogy a törvényeknek megfelelően elszámoltunk-e ezekkel, és az ellenőrzés törvényesnek találta-e. S azt mondhatom önnek, hogy minden korábbi kampányköltésünkkel elszámoltunk, a hatóság megvizsgálta őket, és törvényesnek találta. Ez a lényeg. Ugyanezt kérjük és várjuk el a Jobbiktól is.

A 24.hu nyáron írta meg, hogy 2010-ben a Fidesz töredékáron kapott plakáthelyeket, de elszámolásában még ennél is kisebb összeg szerepelt, 1300 plakátot pedig számla nélkül helyezhettek ki.

Jobbik jogellenesnek tartja az ÁSZ megállapításait

Közben nyilvánosságra hozta a Jobbik az Állami Számvevőszék jelentéstervezetét, amely szerint a szervezet 660 millió forintra bírságolná az ellenzéki pártot tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva. A Jobbik gazdasági igazgatója szerint az ÁSZ hasraütés-szerűen állapította meg az összeget, a jelentés nem részletezi, hogy milyen dokumentumok és milyen számítások alapján jött ki a közel 700 millió forint. A jelentéstervezet nem nevesíti azokat a cégeket sem, amelyektől a számvevőszék szerint áron alul kapott hirdetési felületeket a párt a kormányellenes plakátkampányához. A Jobbik ezért az ÁSZ megállapításait szakmailag értékelhetetlennek, megalapozatlannak és jogellenesnek tartja.

A számvevőszéki jelentéstervezettel párhuzamosan a kormányközeli Pesti Srácok portál nyilvánosságra hozta a Jobbik két plakátszerződését. Ezekre hivatkozva azt állították, hogy az ellenzéki párt a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégektől rendkívül olcsón vásárolta meg a több mint ezer plakáthelyet. A Jobbik szerint azonban a kormányközeli portál csúsztat, ugyanis külön kötöttek szerződést a vasszerkezetre, a területre és a plakátozásra is, így a „propagandaoldal” által közölt adatok nem valósak.

„Egybe gondoljanak bele: ez szó szerint adótitkot képvisel, megjegyzem egyébként, mi magunk is konzultáltunk arról, hogy nyilvánosságra fogjuk hozni ezeket a szerződéseket. Semmilyen takargatni valónk ezzel kapcsolatban nincs. Eddig is transzparens volt minden kampányunk, de az maga a dráma, amikor a maffiaállam egyik hatósága lefoglal papírokat, majd pedig kinyomja a saját sajtójának, mert ebben a politikai játszmában Orbán Viktor hatalmát segít megőrizni ez az információ” – fogalmazott Volner János frakcióvezető az Egyenesen stúdiójában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!