2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Offshore-hátterű cégtől vásárolt székházat a Fidesz-pártalapítvány

,

2017. június 3., szombat 08:52, frissítve: szombat 17:51

Offshore-hátterű céggel üzletelt a Fidesz pártalapítványa – szúrta ki a Hír TV. A Polgári Magyarországért Alapítvány egy Stefánia úti villát vásárolt meg székháznak a 2016-os évről szóló beszámoló szerint – közpénzből. Azt azonban nem tudni, mennyit költöttek rá.

Alig látszik az épület az utcáról, úgy benőtte a növényzet az elhagyatott udvart. A fák mögötti romos villa azonban hamarosan megújulhat. Ez lesz ugyanis a Fidesz pártalapítványának új székháza. A 2016-os beszámoló szerint tavaly májusban vásárolták a költségvetésből kapott 529 millió forintos állami támogatásból.

Az épületnek a vétel idején két tulajdonosa volt, egyikük egy kőteleki magánszemély. A 67 éves hölgytől 2016-ban megvásárolták a zuglói, Stefánia út 20. alatt található műemlék villát. A vevő a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány, azaz a Fidesz pártalapítványa volt. Bár az idős hölggyel tudtunk beszélni, kérdéseinkre nem kívánt válaszolni. Így sem a vételárról nem kaptunk információt, sem arról, hogy a vevő részéről ki írta alá az adásvételi szerződést.

A villa másik tulajdonosa egy magyar cég volt, amelyet egy Seychelle-szigeteki offshore cég birtokolta. 
A kerület ellenzéki polgármestere annak örül, hogy a Stefánia úton megújul egy elhanyagolt műemlék ingatlan, ám magát az ügyletet furcsállja. Karácsony Gergely szerint kérdéseket vet fel, hogy egy alapítvány offshore-hátterű cégtől vásárolt ingatlant. „Főleg akkor, ha valaki azzal szerezte meg a kétharmadot, hogy lángpallossal űzte ki volna az országból az offshore-lovagokat” – tette hozzá a Párbeszéd politikusa.

„Azt, hogy egy ingatlannak ki az eladója, ahhoz semmi közünk nincsen” – így kommentálta a vételt a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos gazdaságossági szempontokkal magyarázta a vételt. „Ugyanazt a döntést hoztuk meg, amivel számtalan magyar ember is találkozott már: hosszú távon albérletben éljen vagy – és így egyébként hosszú távon több pénzt fizet ki albérletre, mint amennyibe egy lakás vásárlása kerül – vagy valamilyen konstrukcióban vágjon bele egy saját lakás vásárlásába.”

Kósa Lajos viszonylag elérhetőnek nevezte azt az árat, amennyiért hozzájutottak a lerobbant állapotú épülethez.

Sok nagykövetség is a Stefánia úton működik. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint egy-egy ilyen villaépület több százmillió forintot is érhet.

Balogh László szerint a környéken 450-600 millió forintot rá kell áldozni egy ingatlanra. „Viszont az ingatlan állapota nagy mértékben befolyásolhatja az árat. Valamint az a tény, hogy műemlék jellegű az épület, az jelentősen megnövelheti a felújítás költségeit” – tette hozzá az Ingatlan.com munkatársa.

A parlamenti pártok alapítványai közpénzből működnek, választási eredményeik alapján kapnak támogatást a költségvetésből. A Fidesz pártalapítványa is ebből a pénzből vette meg a Stefánia úti villát. A felújítás kiviteli terveire 16,5 millió forintért kötöttek szerződést. Erről szerettük volna megkérdezni az alapítvány illetékesét is, ám ő szabadságolásra hivatkozva a jövő hétre ígért interjút.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!