2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Szolgának születtek 11:00

New York Times: Orbán most kezd autokrata rezsimet építeni

Hír TV

2018. május 4., péntek 07:59, frissítve: péntek 09:11

A független bíróságok a magyar kormány legújabb ellenségei. Orbán Viktor csak most kezd igazán autokrata rezsimet építeni orosz, török mintára, írja egy amerikai elemzés. A német Spiegel pedig azt foglalja össze, hogy miként lehetetleníti el a független sajtót a magyar kormány. Külföldi lapszemle.

A bíróságok függetlensége a legújabb demokratikus intézmény, ami veszélybe került Magyarországon, írja a New York Times. Úgy látják, a szélsőjobboldali magyar kormány most kezd csak igazán bele az illiberális állam létrehozásába, amihez a bíróságok politikai felügyeletére van szükség. Ez kell a politikai megrendelésre zajló koncepciós perekhez, amilyeneket a putyini Oroszország, vagy az erdogani Törökországban látni.

 Jól jön a brexit Orbán Viktornak, mert így még hatékonyabban tudja bomlasztani az Európai Uniót - állapítja meg a Guardian. A brit kilépéssel a német-francia liberalizmus kerül várhatóan túlsúlyba, amit az illiberális magyar-lengyel tengely ellensúlyozhat. Orbán az erősödő európai szélsőjobb támogatására is számíthat az EU elleni harcban és így az együttműködő unió helyett újra a nemzetállamoké lehet a főszerep a kontinensen.

Orbán feketelistája - ezzel a címmel ír a magyra kormány sajtó elleni támadásairól a Spiegel. A német lap felidézi a Népszabadság bezáratását és a Magyar Nemzet ellehetetlenítését, illetve emlékeztetnek, hogy Orbán tavasszal bosszúval fenyegette meg az őt kritizálókat. A kormány a saját magához átsorolt sajtót a lakosság és az ellenzék megfélemlítésére használja, például a kormányközeli Figyelő Sorosbérenc-listájával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!