2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Nemzeti konzultáció: tovább folytatódik a számháború

Hír TV

2017. november 28., kedd 21:02

Megmerevedtek a konzultációs frontok. A kormányzati kommunikációban a résztvevők száma eléri lassan a kétmilliót. Az LMP társelnöke sem tágít, és fenntartja, hogy a hivatalos adatok túlzók. A számháborút az Együtt választmányi elnöke közérdekűadat-igényléssel zárná le.

Több mint 1,9 millióan válaszolták meg múlt péntekig a bevándorlásról szóló legújabb nemzeti konzultáció kérdéssorát – állítja a Fidesz frakcióvezetője. Tízből kilencen levélben küldték vissza az ívet, a többiek az internetet választották. A posta a küldeményeket két állami cégnek továbbítja. A biztonsági átvilágítást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. végzi, a NISZ Zrt. munkatársai nézik meg, hogy a levelekben van-e bomba. A kérdéssorokat a Kopint-Datorg viszi számítógépre és dolgozza fel.

„A feldolgozás úgy állt akkor, hogy a NISZ Zrt. 599 500 darab küldeményt vizsgált át és bontott ki, míg a Kopint-Datorg Kft. ebből 489 265 darab küldemény szkennelését és kiértékelését végezte el. Ez tehát a normális menetrendje a nemzeti konzultáció kiértékelésének” – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője.

Az LMP társelnökei a múlt héten a NISZ Zrt. és a Kopint-Datorg munkáját is ellenőrizték. Hadházy Ákos fenntartja, hogy jóval kevesebben vettek részt a nemzeti konzultációban, mint amit a kormány és a kormánypártok mondanak. A hivatalos állítással ellentétben a posta nem szakaszosan szállítja az íveket – állítja Hadházy.

„A NISZ Zrt. Orczy téri telephelyén engem arról tájékoztattak, hogy a postáról azonnal, amikor megérkezik a posta, beteszik dobozokba, és folyamatosan szállítják át a NISZ Zrt. Orczy téri telephelyére” – mondta.

Az Együtt választmányi elnöke közérdekűadat-igényléssel zárná le a számháborút. Szigetvári Viktor azt mondta, hogy a hiteles szám a posta birtokában van. Az állami cégnek nyilván kell tartania, hogy hány konzultációs válaszlevelet kézbesít a kormánynak, különben nem kap pénzt a munkáért – érvel az ellenzéki politikus.

„Ez egy teljesen egyszerű elszámolás. Nem feltételezném a Magyar Postáról, hogy hűtlen kezel vagy csalást valósít meg és hamis számlát állít ki. Arra nyújtottam be adatigénylést, hogy teljesen egyértelműen mutassák be azt a számlát, amellyel a magyar kormánnyal, jelen esetben a Belügyminisztériummal a Magyar Posta a visszaküldött válaszborítékok alapján a nemzeti konzultációval elszámol. Ez egy teljesen egyszerű elszámolás, ez alapján fizetik ki az adófizetői pénzt, és mivel adófizetői pénzt érint, ezért ez közérdekű adat” – fejtette ki.

Bár a kormány szerint a Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció példátlanul sikeres, a visszaküldési határidőt december 1-ig kitolták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!