2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Németh Szilárd: A menekültekről lehet tudni, hogy menekültek

Hír TV

2018. január 15., hétfő 20:52, frissítve: hétfő 22:03

Nem minden menekült ugyanolyan Németh Szilárd szerint. A Fidesz alelnöke legalábbis ezzel magyarázza, hogy a Magyarország által tavaly befogadott 1300 migráns nem ugyanolyan bevándorló, mint akik ellen a kormány több tízmilliárdos kampányt folytat a kormányközeli cégek közreműködésével. Az ellenzék azonban személyesen a miniszterelnöktől vár magyarázatot.

1294 fő – ennyi Európába érkezett ember menekültkérelmét kellene Magyarországnak elbírálnia az uniós belügyminiszterek által megszabott kvóta alapján. Ez ellen perelt hiába a kormány az Európai Bíróságon, és folytat adófizetői tízmilliárdokba kerülő kampányt.

Ám közben kiderült, hogy 2017-ben ugyanennyi menekültet mégiscsak befogadott Magyarország.

Honnan jöttek? Hol vannak? Azért 1300 embert elhelyezni nem egyszerű feladat. Melyek azok az önkormányzatok, amelyek ebben szerepet vállaltak, vagy szerepet kellett vállalniuk? Az ott lakók tudnak-e erről? – Ezekre a kérdésekre vár választ Orbán Viktortól a Jobbik elnöke a parlamentben, ezért rendkívüli ülés összehívását kezdeményezik.

Három hónap van a választásig. Az egész kampány arra épül, hogy a migránsoktól megvédi Magyarországot a kormány. Ha a kormánynak nincs titkolnivalója, nincs szégyellnivalójak, nem verte át az embereket; és ez nem Orbán Viktornak az őszödi beszéde, amivel most itt szembetalálkozunk, akkor azt gondolom, hogy be kell jönni – mondta Vona Gábor.

A szocialisták is meghallgatnák Orbán Viktor válaszait, de már előbb, a nemzetbiztonsági bizottságban.

Másfél éve mást sem hallunk a magyar közéletben, hogy a Soros-terv jelent veszélyt az ország nemzetbiztonságára, ezzel csapják be a magyar társadalmat, (...) azonban ennek a bizonyítékait a nemzetbiztonsági bizottság előtt egyetlenegy kormánytag sem tudta bemutatni. És mivel a miniszterelnök is többször említette, azt a döntést hoztuk, hogy Orbán Viktornak kell a bizottság előtt feltárnia ezeket a bizonyítékokat – jelentette ki Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke.

„A nemzetbiztonsági bizottság nem úgy működik, hogy mit szeretne Molnár Zsolt” – ezt már a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd mondta, aki menekült és menekült között is különbséget tesz.

– Azok, akik Magyarországon vannak, azok mind menekült, illetve oltalmazotti státuszban részesülnek, tehát oltalmazottak. Ezt a genfi egyezmény írja elő, úgy, ahogy a hölgynek is ecseteltem.

– A végeredmény ugyanaz: itt vannak.

– A végeredmény nem ugyanaz. Nem ugyanaz, mert a menekültekről lehet tudni, hogy ők menekültek. Tehát először is: megállapítják róluk. Ez nagyon kemény vizsgálatot jelent.

Az egykori rezsibiztos annak ellenére nyilatkozott így, hogy a hétvégén már Orbán Viktor is finomabban fogalmazott az egyik német konzervatív lapnak. A kormányfő ugyanis azt mondta, Magyarország hajlandó részt venni a menekültügyi rendszerben, ha az unió nem írja elő, hogy kiket kell befogadnia.

A parlament rendkívüli ülésének összehívásához legalább 40 képviselő támogatása kell. Ez minden bizonnyal össze is gyűlik, mert a legnagyobb ellenzéki frakcióval rendelkező MSZP is támogatni fogja a kezdeményezést.

A menekültügyi botrány hatására a kormányzati tájékoztatási központ nyilvánosságra hozta a bevándorlási hivatal statisztikáit. Eszerint idén eddig 37, tavaly csaknem 1300, 2015-ben és 2016-ban pedig 4-500 menekültet fogadott be Magyarország. Közülük azonban mindössze 490-en tartózkodnak jelenleg a menekültügyi hatóság által fenntartott menedékkérők vagy védelemben részesített személyek elhelyezésére szolgáló nyitott és zárt intézményekben. A többség elhagyta Magyarország területét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!