2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Nem tudják kigazdálkodni a béremelést, már ki sem nyitnak a boltok

Hír TV

2018. január 31., szerda 20:22, frissítve: szerda 21:50

Országszerte számos kistelepülésen már hétköznapokon is zárva tartanak a Coop üzletek. A munkaerőhiány mellett a bérek kitermelése jelenti a legnagyobb problémát. Az érintett településeken a helyieket nem különösebben zavarja a csökkentett nyitvatartás. Sokan amúgy is a közeli nagyvárosokba járnak vásárolni.

A Baranya megyei Sellyén szerdán, azaz a hét kellős közepén zárva tart a település egyetlen boltja.

„Hogyne zavarna. A minimum, ami elvárható, hogy legalább bolt legyen. Mert se bolt, se kocsma, csak két-három, maximum négy órát vannak. Engem személy szerint nem érdekel, mert egy hónapban egyszer elmegyek Pécsre bevásárolni, ugyanis itt jócskán drágább” – mondta Tóth Imre.

A környékbeli boltokat összefogó szövetkezet elnöke szerint egyszerűen képtelenek előteremteni a kötelező béremelések anyagi feltételeit, muszáj volt lépniük. „Nem tudjuk kigazdálkodni annak a béremelésnek a fedezetét árrésben, ami szükséges, tehát nem tudjuk megadni a bérnövekményt. Nyilvánvalóan ennek egy módja van csak, hogy csökkentjük a munkaidőalapot, ezzel szinkronban a nyitvatartást” – hangsúlyozta Kovács Lóránt, a Drávamenti Áfész Szövetkezet elnöke.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Martonyiban is egyre többet van zárva a bolt, a helyieket azonban ez nem zavarja. „Van más bolt is, mi már megszoktuk, hogy ez így van” – nyilatkozta Sipos Gáborné.

A kormány a 2016-os bruttó 129 ezerről 2018-ra 181 ezer forintra emelte a garantált bérminimumot. A 40 százalékos emeléssel párhuzamosan sok vidéki település lakóinak ennél jóval kisebb arányban növekedett a keresete, egyebek mellett emiatt kell egyre többet zárva tartaniuk a boltoknak.

„Alapvetően a váráslóerőt az alacsony nyugdíjú idős lakosság, a közfoglalkoztatásban részt vevő személyek jövedelme, illetve egyéb ilyen alkalmi jövedelmekből élő emberek vásárlóereje biztosítja. Nincs olyan növekmény az elmúlt két esztendőből, amely nekünk 25-40 százalékos bérnövekményt tudna biztosítani. Emiatt kényszerülünk arra, hogy megtegyük a szűkítéseket” – tette hozzá Kovács Lóránt.

A Coop mellett a Tesco is lépni készül, sajtóértesülések szerint átszervezéseket és elbocsátásokat is tervez a brit cég.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!