2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Nem járt sikerrel a szélsőjobb, rendbontás nélkül ért véget a Pride

Hír TV

2018. július 7., szombat 20:56, frissítve: szombat 22:47

Balhé nélkül zárult a Budapest Pride, a szexuális kisebbségek jogegyenlőségét hirdető felvonulás. A rendőrök sikerrel tartották távol a résztvevőktől a szélsőjobboldali ellentüntetőket.

Szivárványos zászlókkal, kamionokról bömbölő zenével és komoly rendőri készültséggel indult a menet a Városligetből.

„Szombat délutáni programnak tökéletes, a baba is élvezi mert érdekes emberek vannak, egyébként meg én vállalhatónak tartom az egész kezdeményezést” – mondta egy résztvevő.

A felvonulók között rengeteg volt a fiatal. „Szerintem ez már teljes mértékben túlmutat azon, hogy most kinek milyen a szexualitása. Ez az egyenjogúság, és az emberi elfogadásról szól, és én ezért vagyok itt” – mondta egy másik részvevő.

Az Andrássy utat rendőrök biztosították, a keresztutcákat pedig lezárták. A szélsőjobboldali ellentüntetőket kordon mögé zárták az egyenruhások.

„Ez nem egy nemzetromboló, hanem sokkal inkább egy nemzetépítő rendezvény, mivel, hogy alapvetően az elfogadásról szól, arról hogy más emberek máshogy is tudnak gondolkodni, más beállítottságuk van, és alapvetően ez ennek egy támogatandó dolognak kellene lennie, hogyha az ember egy közösséget szeretne építeni” – véli Téglás Bence.

Egy kisebb csoportnak sikerült bejutnia a vonulók közé, de a 10 fős társaságot azonnal körbe vette 30 rendőr. A menet a Parlament előtt ért véget. Sokan továbbálltak az esti buliba, ahol Conchita Wurst lépett fel. Az ellentüntetők oda is követték őket. Az út túloldalán a radikális körökben népszerű Romantikus Erőszak adott koncertet.

„Évek óta most talán a legtöbb tiltakozó demonstráció volt, tehát ilyen szempontból pozitívan látom. De hát volt amikor 2008-ban sokkal többen voltunk, csak közbe eltelt ugye 10 év, úgyhogy szerintem az egész Pride-ellenes tiltakozás nem tudom, leállt, leszervezték, vagy nem tudom mi a jó szó erre, elaltatták” – mondta Budaházy György.

A szexuális kisebbségek jogegyenlőségéért szervezett Budapest Pride-ot 35 ország magyarországi nagykövetsége és több, mint ezer cég támogatta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!