2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem foglalkozik az Alkotmánybíróság a CEU ügyével

Hír TV

2017. november 24., péntek 17:45, frissítve: péntek 20:44

Még csak napirendre sem vette eddig az Alkotmánybíróság a lex CEU illetve a civiltörvény tárgyalását – tudta meg a Magyar Nemzet. A Közép-európai Egyetem ügye már több mint fél éve, míg a civilszervezetek átláthatóságáról szóló törvény már négy hónapja van a testület előtt. Az ellenzéki pártok szerint az Ab szándékosan húzza az időt.

A Momentum Mozgalom a budapesti olimpiáról szóló népszavazási kezdeményezéssel vált ismertté, most megint szignókat gyűjt, ezúttal a civiltörvény eltörléséért. „Mi elég magabiztosak vagyunk, mert országszerte tudunk gyűjteni, és 120 napunk van” – nyilatkozta Hajnal Miklós elnökségi tag.

Ennyi ideig sem kellene standolniuk, ha az Alkotmánybíróság döntene a törvényről, de erre egyelőre kevés az esély. A Magyar Nemzet arról írt, hogy a jogszabály, valamint a lex CEU ügyében érkező ellenzéki beadványokról sem határoz a választásig a testület. A Momentum szóvivője szerint mindegy, hogy milyen módon, de a törvényt el kell törölni.

„Örülnénk annak, ha a törvényt eltörölnék. Mindig jobban örülünk annak, ha demokratikus úton, demokratikus körülmények között zajlik az ilyen, bár az Alkotmánybíróság sajnos ma nem a legdemokratikusabb intézmény, de alapvetően az a célunk és azzal kampányolunk, hogy vonjuk vissza a törvényt. Tehát ha nem politikai, hanem jogi úton történne meg, azzal egyetértenénk” – fogalmazott Hajnal.

A Demokratikus Koalíció szerint az Alkotmánybíróság a kormánypárt ellenőrzése alatt áll. „Ez egy fideszes Alkotmánybíróság, és történelmi bűnt követett el az LMP, amikor segített fideszes emberekkel kipótolni a taláros testületet. Azt gondoljuk, hogy az AB nem legitim, az egész AB kérdését egy új kormánynak kell majd tisztáznia” – közölte Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

A Jobbik frakcióvezetője szerint is a Fidesznek akar kedvezni a testület. „Meggyőződésem az, hogy akárcsak az óriásplakátok ügyében, szándékos időhúzást folytat az Alkotmánybíróság, ami a testület tekintélyét súlyosan csorbítja. Azt lehet látni, hogy a kormányzat hatalmi érdekeit szolgálja, ami történik, hogy a választás utánra futtassák az alkotmánybírósági határozatokat” – fogalmazott Volner János frakcióvezető.

Az Alkotmánybíróságot nem köti határidő az alkotmányjogi panaszra és az utólagos normakontrollra vonatkozó beadványok elbírálásában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!