2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Nagyjából 50 ezer bevándorlót engedtek be eddig Orbánék

Hír TV

2018. március 12., hétfő 14:53, frissítve: hétfő 19:00

Lassan eléri az ötvenezret az Orbán-kormány apparátusa által 2010 óta beengedett török, afrikai és ázsiai bevándorlók száma. Miközben a kabinet milliárdokat költ migrációellenes kampányára, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint folyamatos a bevándorlás például Szíriából vagy Nigériából is. Az itt élő, magukat már magyarnak valló bevándorlók azt mondják: a kormány a gazdag migránsokat szereti, propagandájával azonban őket is megbélyegzi.

1989-ben Magyarország megnyitotta kapuit Kína előtt, egyedüliként Európában kínálva nekik vízummentességet – Kis Kína Budapesten: két éve forgatta filmjét a Magyarországra bevándorolt kínai kolóniáról a Spektrum. Az idetelepülteknek már saját templomuk, bankjuk és újságjuk is van – a nyolcadik kerületi kínai negyed kicsit város a városban.

Bár az Orbán-kormány és a kormánypártok ma már az ENSZ-szel vitáznak a migrációról, a 2010-es kormányváltás óta is folyamatos a bevándorlás Magyarországra. Az Ázsiából, Afrikából és Törökországból érkezettek száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016-ra megközelítette az ötvenezret. Százak érkeznek Szíriából és Nigériából is.

„Ez egy nemzetközi tendencia, tehát a globalizáció alól egyetlen ország sem tudja kivonni magát. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az Ázsiából érkező, például diákok számára Magyarország abból a szempontból nagyon vonzó ország, mert egyrészt európai uniós ország, másrészt a különböző képzések, egyetemi képzések, alapvetően fizetős képzések, azok elég magas színvonalúak” – mondta Csoma Mózes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa.

A Magyarországon tanuló diákok egy része aztán itt is marad, de jönnek a gazdag ázsiai befektetők is. Egy, a Hír TV-nek nyilatkozó kínai orvos már 26 éve él Magyarországon. A hagyományos kínai tudományok szakértőjénél egymásnak adják a páciensek a kilincset a pasaréti rendelőjében.

Dr. Yu Funian stábunknak azt mondta, szerint a magyarok bölcsek és okosak és segíteni szeretnének, ugyanakkor a magyar állam nem szeretné, hogy szegény emberek érkezzenek hazánkba, ellentétben a gazdag üzletemberekkel.

Az orvos is tud olyan kínaiakról, akik gazdag migránsként a Rogán Antal-féle letelepedési kötvénnyel telepedtek le Magyarországon vagy mentek tovább az unió nyugati felébe.

A VIII. kerületi Népszínház utca egy része már inkább afrikaiak által lakott negyed. Ezekwe Johnpaul Mulumba hét éve él Magyarországon.

Nem tudom, hogy Orbán Viktor be akarja-e fogadni a külföldieket, szerintem be akarja fogadni őket, de csak akkor, ha maradni akarnak, mert azt hallottam korábban, hogy sokan csak áthaladni akarnak az országon, idejönnek, aztán továbbmennek – véli a férfi.

Egy általunk megkérdezett palesztin férfi már húsz éve él magyar feleségével és gyermekével Magyarországon. Ügyvédként dolgozik, de azt mondja: a kormány gyűlöletkampánya miatt őt is megbélyegzik:

Bemegyek egy hivatalba mint ügyvéd vagy mint jogász, és akkor látom, hogy másképpen néznek rám, másképpen beszélnek hozzám, más a hangjuk, mint amilyen volt régen. De olvasni, látni a tévében a híradóban, hogy fekete színük miatt a buszsofőr nem engedte föl a buszra meg a villamosra, megverik őket, meg mást csinálnak, úgyhogy kicsit más, más a helyzet, mint amilyen volt régebben – mondta el Yosephe Kaddy.

Ennek ellenére szeretnek Magyarországon élni, és magyarnak is érzik magukat – tette hozzá az ügyvéd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!