2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Mondjatok le, Pécs többet érdemel nálatok!”

2017. szeptember 7., csütörtök 23:59, frissítve: péntek 11:01

Tényfeltáró bizottság alakul Pécsett, a testület a város újbóli eladósodásának okára keresi a választ. Az ellenzék időhúzást emleget, és időközi önkormányzati választást sürget.

„Felteszek egy kérdést, ha bármi felvetődik a felsoroltak közül: kisebb lesz-e a hiány, csökken-e a költségvetési adósság, erősebb lesz-e a város gazdasága?” – Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azoknak az ellenzéki képviselőknek címezte a kérdést, akik a lemondását követelték a közgyűlésen. 2010 után a kormány a baranyai megyeszékhely adósságát is átvállalta, de a hiány újratermelődött, és ma már eléri a 7,5 milliárd forintot. Ez a város idei bevételének közel 15 százaléka.

„Mikor átvettem a várost 2009-ben, 40 milliárd volt az adóssága. Ez azt jelenti, hogy minden polgára, a csecsemőtől az aggastyánig 250 ezer forint adósságteher jutott. Akkor azt mondtam, ez volt a realitás, hogy ennek eltakarításához 25 év kell. Nem kellett ennyi idő, mert a kormány a segítségünkre sietett, és átvállalta az adósságot, és nyugodtan mondhatjuk, hogy 8 év alatt 16 évnyi munkáét spóroltunk meg” – mondta Páva Zsolt.

Az újbóli eladósodás okát egy tényfeltáró bizottságnak kell feltárnia. A testületet nem önkormányzati politikus vezeti, hanem Pécs egyik fideszes parlamenti képviselője. Hoppál Péter rálátott a város gazdálkodására, 2006 és 2014 között önkormányzati képviselő volt. A múltfeltárásban is van tapasztalata, a 2010-es kormányváltás után a parlamentben olyan albizottságot vezetett, amely a szocialisták esetleges visszaéléseit vizsgálta. A pénzügyekhez kevéssé ért, nem a közgazdaság-tudomány doktora, hanem az egyházzenéé.

„A pécsiség részévé vált, hogy az első kulturális központ lehetett a városunk, büszkék vagyunk rá, hogy létrejött egy kulturális központ. A Zsolnay-gyárra is méltán vagyunk büszkék. De azzal nem számoltunk, valljuk be őszintén, nem tártuk fel az okokat, hogy a feladat milyen terheket ró később a városra” – nyilatkozta Hoppál Péter, utalva, hogy 2010-ben Pécs volt Európa kulturális fővárosa.

Az MSZP baranyai országgyűlési képviselője szerint nincs szükség a vizsgálóbizottságra. „A polgármester is vonja le a személyi következtetéseket, a képviselők, tagok is vonják le a maguk következtetéseit, és azt mondják ki, hogy nem igaz, amit Orbán Viktor mond, nem igaz, amit Csizi Péter és Hoppál Péter mond, hogy akik csinálták a rosszat, azok hozzák helyre. Nem tudják helyrehozni, pontosan láttuk, hogy az elmúlt évben mire képesek. Hiába konszolidálta őket kormány, hiába pótolták, az adósságot újratermelték” – emelte ki Szakács László.

Egy másik baloldali párt, az Együtt alelnöke bekiabálva követelte a közgyűlés feloszlatását. „Mondjatok le, Pécs többet érdemel nálatok!” – kiáltotta Berkecz Balázs, mire a polgármester kivezettette a teremből.

Páva Zsoltot a Fidesz a múlt héten gyámság alá helyezte azzal, hogy a munkáját stratégiai irányító testület segíti, amelyben a város fideszes parlamenti képviselőié a döntő szó.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!