2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Momentum – centrista, nemzeti és liberális

2017. május 1., hétfő 17:55, frissítve: hétfő 17:58

A nagyrészt fiatalokból álló Momentum Mozgalom az idei év elején alakult meg (kezdetben egyesületként, majd pártként), és a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról szóló népszavazási kezdeményezéssel vált ismertté.

A Momentum aláírásgyűjtése sikeres volt, majd a népszavazás kiírása előtt a fővárosi önkormányzat visszavonta az olimpiai pályázatot.

A Momentum Mozgalom a budapesti olimpia rendezése ellen gyűjt aláírásokat 2017. január 31-én
A Momentum Mozgalom a budapesti olimpia rendezése ellen gyűjtött aláírásokat 2017. január 31-én
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet


A párt magát centristaként, egyszerre nemzeti és liberális, valamint konzervatív beállítottságúként határozza meg, emellett erősen az EU-s orientációt pártolják, erről szól a május 1-i megmozdulásuk is, illetve a most folyó „Állítsuk meg Moszkvát!” címszóval indított matricakampány (a Fidesz brüsszeles plakátjainak meghekkelését).

Emellett a Momentum kampányol az ügynökakták nyilvánosságra hozása és a miniszterelnök hivatali idejének 8 évben történő korlátozásáért. Utóbbi kérdésben népszavazási kérdést is benyújtottak, ám a Nemzeti Választási Iroda szerint nem valószínű, hogy még a választásokig lehet népszavazás a kérdésben (feltéve, ha át is engedik a kérdést).

A Momentum kezdeményezése nem arról szól, hogy
A Momentum elnöke
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet


A Momentum elnöke, Fekete-Győr András korábban úgy nyilatkozott, egyedül kívánnak indulni a választásokon, mint mondták, mindegyik egyéni körzetben jelöltet szeretnének indítani. A Momentum támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint jelenleg 2 százalék körül lehet, elsősorban a 40 év alatti, városi, diplomás vagy érettségizett emberek között vannak szavazóik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!