2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Mihez kell a kétharmad?

Hír TV

2018. április 11., szerda 19:16, frissítve: szerda 20:55

A civil szervezetek elleni fellépéshez és a falusi önkormányzatok megszüntetéséhez is jól jöhet a Fidesznek az újabb kétharmad. Olyan törvénymódosításokat vehetnek elő, amelyek eddig a minősített többség hiánya miatt elbuktak volna a parlamentben.

2015-ben szerette volna a földtörvényt módosítani a Fidesz, hogy a frissen privatizált földek tulajdonosai megemelhessék a haszonbérletben lévő földek bérleti díját – kétharmad híján azonban ez elbukott.

Egy évre rá a szintén kétharmadot igénylő közigazgatási felsőbíróságról szóló törvényt is elbuktatta az alkotmánybíróság. Igaz, az elképzelés egyik legfontosabb elemét, a bírói kar közigazgatási tisztviselőkkel történő felhígítását végül e nélkül is sikerült megvalósítani.

2016 novemberében 2010 óta először az is előfordult, hogy a parlament leszavazta a miniszterelnököt.

Orbán Viktor migrációs veszélyre hivatkozó alkotmánymódosítása sem ment át a törvényhozáson. A Jobbikkal lett volna meg a kétharmad, ám a kormány ragaszkodott a gazdag migránsok számára kitalált letelepedési kötvényekhez.

A civil szervezeteket megregulázó Stop Soros mellett a negyedik Orbán kormánynak ez lehet az egyik első olyan előterjesztése, amelyet kétharmada birtokában az új parlamenttel elfogadtathat.

A kisebb településeken, így a 210 lakosú Martonfán is közben attól tartanak, hogy már a közeljövőben sorra veszi a kormánypárt az önkormányzati rendszer átalakítását. Kétharmaddal elérhetik, hogy az 5000 fő alatti településeket járásokba vonják össze, így a falvaknak sem önálló polgármestere, sem képviselő-testülete nem lenne a jövőben. Ehelyett egy ember képviselhetné őket a járásokban.

– Ha ez igaz lenne, és a kormánynak tényleg ez a valós szándéka, akkor nagyon szépen megkérem a kormányt és Orbán Viktort, hogy ezt nagyon jól gondolja át, és konzultáljon a kistelepülési polgármesterekkel, mielőtt bármi nemű döntés születik ebben az ügyben mert ez a kistelepüléseknek a halálát jelentené – mondta Bosnyák András, Martonfa független polgármestere.

A Liberálisok pedig attól tartanak, Budapest megbüntetése sem késik majd a választási eredményekért – hiszen a fővárosban élők kétharmada a Fidesz ellen voksolt.

– Több vízióval is találkoztunk arra, hogy tovább centralizálódna a közigazgatás, megszűnnének Budapesten például a kerületi önállóságok. Kiürítenék, tovább üresítenék a hatásköreit a kerületi önkormányzatoknak és a fővárosi önkormányzatnak és egyre inkább a központi önkormányzatnak központosított hatalom tudna döntéseket hozni, akár kerületi szinteken is – fogalmazott Szabadai Viktor a Magyar Liberális Párt választmányi elnöke.

A Fidesz egyébként a 2010-ben elért kétharmadával az elmúlt két ciklusban többször is alkalmazta azt a megoldást, hogy ha egy törvényről kiderült, hogy alaptörvény-ellenes, akkor azt a szabályt egyszerűen beírta az alaptörvénybe, ezzel téve szabályossá az előzőleg alkotmányosan elfogadhatatlan szabályokat.

Ám nemcsak emiatt fontos az Orbán-kormánynak a kétharmad: 2018 és 2022 között jár ugyanis le Stumpf István alkotmánybíró és Székely László ombudsman, valamint Polt Péter legfőbb ügyész mandátuma is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!