2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Megkezdődött a szakadárok oldalán harcoló magyar férfi pere

Hír TV

2017. december 5., kedd 16:25, frissítve: kedd 16:55

Megkezdődött az ukrajnai szakadárok oldalán harcoló magyar férfi pere. Akár öt évet is kaphat, amiért idegen fegyveres szervezethez csatlakozott. A volt rendőr tagadja bűnösségét.

A vádlott rendőr volt, szolgálati viszonya 2015 elején megszűnt. Egy orosz internetes oldalon talált rá arra a hirdetésre, amelyben az ukrajnai orosz szakadároknak toboroztak zsoldosokat. Beállt közéjük, és az oldalukon harcolt az ukrán fegyveres erők ellen, szolgálataiért több kitüntetést is kapott. Az ukrajnai orosz szakadárok nem tartoznak Magyarország szövetségesei közé, hadseregük idegen fegyveres szervezetnek minősül. A magyar jogrend bünteti, ha egy magyar állampolgár idegen fegyveres szervezethez csatlakozik.

„2017. szeptember 21-én jelentkezett a Magyar Köztársaság moszkvai nagykövetségén, ahol ideiglenes hat napos magyar útlevelet állítottak ki részére. Még ugyanezen a napon a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre utazott, ahol az ellene érvényben lévő belföldi elfogatóparancs alapján azonosították és őrizetbe vették” – így a Tolna Megyei Főügyészség ügyésze, Kiss Yvette.

A férfi elismerte, hogy a donecki szakadárok oldalán harcolt, amivel álláspontja szerint nem követett el bűncselekményt. Azzal védekezett, hogy ugyanolyan katona volt, mint azok a magyarok, akik a francia Idegenlégióhoz csatlakoztak, vagy akik izraeli-magyar kettős állampolgárként a Gázai övezetben teljesítenek szolgálatot.

„Nekem egyetlen bűnöm volt: az, hogy nem nyugatra mentem katonának, hanem keletre. Ahogy mondtam, tíz évvel ezelőtt én itt sem lettem volna a bíróság előtt, mert nem létezett ez a Btk.-paragrafus. Tehát az a végkövetkeztetésem az egészből, hogy nem én változtam meg, hanem az engem körülvevő világ, és ezt a változást kérik rajtam számon. Ez az én esetem tragédiája” – jelentette ki a bíróságon a férfi.

A bíróság elrendelte a vádlott elmeorvosi vizsgálatát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!