2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot

Hír TV

2017. október 31., kedd 13:17, frissítve: kedd 15:21

Nem lesz hangos a kilakoltatásoktól a választási kampány hajrája. A parlament gyorsított eljárásban hosszabbította meg 2 és fél hónappal a tilalmat. Az önkényes lakásfoglalókra az oltalom továbbra sem vonatkozik.

Október közepén a kilakoltatások várható felpörgetésére hívta fel a figyelmet egy szociológus Látótér című riportműsorunkban. „A törvény szerint december elseje és március elseje között Magyarországon kilakoltatási moratórium van. Azt megelőzően gyorsan megpróbálnak még sok embert kilakoltatni. Tavaly 3500 kilakoltatás volt Magyarországon, ez csúcs volt. Ez nagyjából ennyi családot, tehát ezt körülbelül kettővel-hárommal beszorozzuk, akkor körülbelül egy ilyen 8-10 ezer embert jelent” – mondta Győri Péter.

A szocialisták szakpolitikusa nagyobb számot mondott a parlamentben. Korózs Lajos úgy tudja, hogy a kilakoltatás 15 ezer családot fenyeget. A fizetésképtelenség pedig nagyságrenddel több lakáshiteles családot érint – jegyezte meg az ellenzéki politikus. „És ahogy az MNB nemrégiben publikált statisztikai adatait felidézzük, akkor abból kiderül, hogy mintegy 140 ezer olyan problémás család van ma Magyarországon, ahol a Damoklész kardja ott lebeg a fejük fölött.”

A KDNP javaslatára a parlament két és fél hónappal meghosszabbította a moratóriumot. Így november 15-től április 30-ig csak kivételes esetben lehet valakit utcára tenni.

„De ismét mondom, végleges megoldást annak a százezres nagyságrendű családnak a helyzetét a következő parlamenti ciklusban egy egyértelmű, egyszeri és radikális megoldással meg kell oldanunk” – mondta Harrach Péter, a kormánypárt frakcióvezetője.

A kilakoltatási tilalom az önkényes lakásfoglalókat nem védi, ahogy azokat sem, akiket korábban rendbírsággal sújtottak a végrehajtás akadályozásáért. A folyamatban lévő eljárásokat a moratórium meghosszabbítása miatt fel kell függeszteni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!