2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Megfenyegették Aszadot

Hír TV

2018. május 7., hétfő 19:31, frissítve: hétfő 21:09

A vérével fizet Bassár el-Aszad, ha hagyja, hogy az iráni katonák Szíria területéről támadják meg Izraelt - fenyegette meg a szír elnököt a zsidó állam kormányának egyik minisztere. Irán régóta készül egy megtorló akcióra, miután Izrael többször is légitámadást hajtott végre Szíriában, számos iráni katonát meggyilkolva. A perzsa állam egyik legfontosabb katonai szövetségese, a libanoni Hezbollah közben megerősödve került ki a választásokból, így Izraelt egyszerre két helyről támadhatják hamarosan.

Boldogan lengették a Hezbollah zászlaját vasárnap éjjel Libanon-szerte. A síita milícia politikai szárnya megerősödve került ki a parlamenti választásokból - a miniszterelnök pártjának rovására: a Nyugat által támogatott Szaad Haririnek tudomásul kellett vennie, hogy a képviselői helyeik harmadát elvesztették a voksoláson.

A Libanonban egyre támogatottabb Hezbollah eddig is kormányzó erő volt, és a közel-keleti ország egyes részeiben hosszú évek óta ők gyakorolják a tényleges hatalmat: a rendfenntartást, de a szociális és egészségügyi rendszert is az USA által terrorszervezetnek tartott csoport irányítja.

A Hezbollah nemcsak odahaza komoly tényező: a régióban gyakorlatilag Irán kinyújtott karjának számít, és a mostani választási eredmény csak tovább erősítette azt a síita folyosót, amit Teherán kiépített a Közel-Keleten a baráti kormányok segítségével, egészen a főellenség Izraelig.

Szíriában évek óta jelentős az iráni katonai jelenlét, a perzsa állam hadereje olyan pozíciókat vett fel, ahonnan meg tudja támadni Izraelt. Februárban át is repült a zsidó állam területére egy iráni drón, válaszul Izrael légicsapást hajtott végre az iráni hadsereg szíriai állásai ellen.

A zsidó állam később további légitámadásokat hajtott végre Szíriában, ezekben a bombázásokban számos iráni katona halt meg. Legutóbb a múlt héten likvidált Szíriában szolgáló iráni harcosokat az izraeli légierő.

Irán már jelezte: készül a megtorlásra, amihez a Hezbollah is katonai segítséget nyújt, vagyis Izraelre hamarosan egyszerre lőhetnek ki rakétákat Szíriából és Libanonból.

A zsidó állam jelezte: kész megvédeni magát.

Mindenáron megakadályozzuk az iráni agressziót, még akkor is, ha ez harccal jár. Időben kell lépni, mert azok az országok, amik nem voltak felkészülve arra, hogy reagáljanak a gyilkos agresszióra, súlyos árat fizettek - jelentette ki Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök.

Egy iráni-izraeli háború nagyon sokáig elhúzódhat, főként a zsidó állam rendkívül fejlett rakétavédelmi rendszere miatt.

Van azonban a konfliktusnak olyan szereplője, aki azonnal megérezné az iráni offenzíva következményét: mégpedig a Teheránt támogató szíriai elnök. Egy izraeli kormánytag egy interjúban fenyegette meg Bassár el-Aszadot.

Ha Aszad hagyja, hogy Irán katonai támaszpontnak használja ellenünk Szíriát, hogy onnan támadjon meg minket, akkor neki és a rezsimjének is vége - mondta Juvál Steinic, izraeli energiaügyi miniszter.

Az izraeli energiaügyi miniszter riporteri kérésre egyértelműsítette, hogy nemcsak jelképes fenyegetésről van szó. Azt mondta: Aszad a vérével fog fizetni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!