2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Már biztos, sztrájkolni fognak az operaház művészei

Hír TV

2017. október 27., péntek 19:41, frissítve: péntek 21:06

Megtartják sztrájkjukat szombat este a Magyar Állami Operaház művészei a márciusban megszüntetett kollektív szerződés miatt.

A munkabeszüntetés miatt elmaradhat A hugenották szombat esti premierje, amelyet a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából mutatnának be a felújítás miatt zárva tartó operaház helyett az Erkel Színházban.

Az ötfelvonásos opera az egyik legnépszerűbb és az egyik legtöbbet játszott mű a világon. Cselekménye a francia vallásháború idején, Szent Bertalan-éjszakáján játszódik, amikor a Párizsba gyűlt hugenottákat a király beleegyezésével lemészárolták.

Az érdekképviselet elnöke azt állítja, az operaház vezetése megfenyegette a sztrájkolókat, de ők ennek ellenére tovább harcolnak igazukért. „Fenyegetőztek, hogy amennyiben bárki sztrájkolni merészel, akkor intézkednek arról, hogy az operaház gazdasági társasággá alakuljon és csoportos létszámleépítésre kerüljön sor. Meg a sztrájkban részt vevőkkel szemben, amennyiben az jogellenesnek fog minősülni, akkor retorziókat alkalmaznak. Szóval ez nem állapot így. Nem hiszem, hogy meg lehet félemlíteni az operaházi közalkalmazottakat akkor, amikor jogos érdekeik mentén harca szállnak” – emelte ki Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!