2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Letették a 35 milliárdos luxusberuházás alapkövét

2017. június 12., hétfő 23:06, frissítve: kedd 13:56

Letették az alapkövét a miniszterelnök kötélbarátja luxusberuházásának. A Kopaszi-gáti területére Garancsi István érdekeltségei milliós négyzetméterárú lakásokat és toronyházat építenek. Utóbbi miatt a Budapest Világörökségéért Alapítvány a hatóságokhoz fordult, hiszen szerintük az belelóg majd a főváros védett dunai panorámájába. A Fővárosi Közgyűlés azonban végül zöld utat adott a fejlesztésnek.

Ma még egy poros terület árválkodik a a Rákóczi-híd lábánál Dél-Budán ahol hamarosan megépül Budapest legnagyobb lakó- és irodakomplexuma, a BudaPart. A Kopaszi-gátnál lévő 54 hektáros területet a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport vette meg tavaly, az állami Eximbank 16 és fél milliárd forintos hiteléből. A fejlesztést a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította, így gyorsítva és könnyítve az ügyintézést.

„Nemcsak azért, mert itt lesz az első 120 méteres toronyház ebben a városban, hanem a lokáció miatt, a budai elhelyezkedés, a Duna-parti elhelyezkedés miatt is azt gondolom, hogy árgus szemek nézik ezt a beruházást mindenféle szempontból” – mondta Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes.

A Budapest Világörökségéért Alapítvány a dunai, UNESCO által védett panorámát féltette a 120 méteres toronyház miatt. 65 méter volt a beépíthetőség felső határa, ám a Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberben módosított a városrendezési szabályzaton, zöld utat adva a toronyháznak. Cserébe a fejlesztő cég 4 milliárdos közlekedésfejlesztést vállalt a környéken, a kerület országgyűlési képviselője mást is kérne.

„Az önkormányzatoknak ilyenkor nyilván az a célja, hogy a befektetőre minél nagyobb súlyt áthelyezzen. Én például nem tartanám egy ördögtől elrugaszkodott gondolatnak azt, hogyha itt akár egy óvodafejlesztés is megvalósulna” – mondta Szabolcs Attila.

A fejlesztés első ütemében 26 milliárd forintos beruházással két lakóépület készül el, összesen 265 lakással, az otthonok háromnegyedére már van vevő. A lakóépületek átadása 2018 végén kezdődik, a luxuslakások négyzetméterára 1 millió forint körül mozog. 2019-ben az első irodaházat is átadnák.

„Magának a projektnek természetesen ez csak az első fázisa. Tíz év alatt egy új városnegyed fog itt terveink szerint létrejönni mintegy 25 ezer irodai dolgozó és 6 ezer lakó fog tudni otthont találni” – mondta Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő ügyvezető igazgatója.

Árendás Gergely hozzátette: a sok vitát kiváltó toronyház még tervezés alatt van. A teljes projektre várhatóan 300-350 milliárd forintot fordítanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!