2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Lemondott főrendezői posztjáról Marton László

Hír TV

2017. október 21., szombat 19:10, frissítve: vasárnap 09:55

Szexuális zaklatási ügye miatt távozik a Vígszínház főrendezői posztjáról Marton László, a vádakat azonban továbbra is rágalomnak tartja. Az intézmény ezt péntek éjjel közölte, nem sokkal azután, hogy Alinda című műsorunkban két újabb nő állította, hogy a rendező őket is molesztálta évekkel korábban. Martonról elsőként néhány napja Sárosdi Lilla színművész mondta azt, hogy húsz évvel ezelőtt szexuálisan zaklatta.

Egy abuzált ember nem meri felvállalni a szégyenét. Ezért várt húsz évig Sárosdi Lilla, hogy elmondja: szexuálisan zaklatta egy neves rendező.

Marton László, a Vígszínház főrendezője felfüggesztette tevékenységét, de rágalomnak nevezte a színművész szavait.

A Hír TV Alinda című műsorában két másik nő is jelentkezett, akik azt állítják, hogy Marton László molesztálta őket, egyikükkel két éve történt az eset. Ő telefonon keresztül arról beszélt: miután nem vették fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, a rendező különórákat ajánlott neki, ahol molesztálta.

„Nem volt semmi komolyabb, csak »tapizások«. A második próbára úgy mentem oda, hogy nem bírom tovább, ez megalázó, ez undorító. És rákérdeztem, hogy többet is akar-e tőlem, és az volt a válasz, hogy ezt nem gondolom rosszul. Erre én elsírtam magam tehetetlenségemben, összeomlott bennem egy egész világ, amelyre egész életemben készültem” – mondta.

Aki bűnös, az bűnhődjön – mondja a Magyar Színházi Társaság elnöke. Keszég László ugyanakkor a közösségi médiában kialakult lincshangulat veszélyeire figyelmeztet. „Ezzel egyáltalán nem szabad együtt élni, és reméljük, hogy valamiféle tisztulási folyamatot elindít, csak a tisztulási folyamatban ne legyen túl sok baráti tűzben elpusztult ember, ezt értem a lincshangulat alatt. Megtörténik sajnos más szakmákban is; mi azért szólaltunk fel, hogy ilyen értelemben kitüntetett figyelmet ne kapjon a színházi szakma.”

A konkrét ügyeken keresztül az ügy általános tétje, hogy a nőknek kijárjon a megfelelő tisztelet és megbecsülés – foglalt állást az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. „A leglényegesebbnek az ilyen típusú problémáknak a kezelését tartom. Világossá kell tenni, hogy Magyarországon az emberi jogokat tiszteletben kell tartani, az emberi méltóságot védeni kell, és különösen fontos, hogy a nőket ebből a szempontból a jogszabály, a közvélemény és minden civil és állami szervezet védje” – jelentette ki Lomnici Zoltán.

A magyar jog erre alkalmas is, véli a Fidesz politikusa. Deutsch Tamás ugyanakkor hozzátette: az sem maradhat következmény nélkül, ha valaki alaptalanul vádol valakit zaklatással.

„Remélem az emberek 99,9 százaléka által támogatott célt, hogy ha bármi ilyen felháborító, gyomorforgató, elutasítandó dolog történt, annak legyen következménye, illetve hogyha ilyen vád alaptalanul fogalmazódott meg, akkor az ilyen vádat, gyanúsítást megfogalmazót illetően is ennek legyen következménye” – húzta alá az európai parlamenti képviselő.

Az ellenzéki politikusok közül többen az isztambuli egyezmény ratifikálását sürgetik, amelyet az Európa Tanács alkotott a nők elleni és a családon belüli erőszakkal szemben, és amelynek jóváhagyását a fidesz–KDNP-s többség évek óta halogatja a parlamentben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!