2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lázár sem vitatja, az orosz hitel drága

Hír TV

2017. november 16., csütörtök 16:15, frissítve: csütörtök 17:17

A Miniszterelnökséget vezető miniszter sem vitatja, hogy az orosz hitel a jelenlegi kamatviszonyok mellett drága. Lázár János a szokásos heti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a kormány az oroszoknak várhatóan olyan piaci kölcsönből törleszt, amelyet olcsóbban vett fel.

„Nemzetközi pénzügyi szakértőket és bankházakat vontunk be ennek a megértésére és ennek a föltérképezésére, és arra jutottunk, hogy a legjobb megoldás mindig az, és erre adtunk a gazdasági minisztériumnak és az államkincstárnak mandátumot, hogy minden egyes számlakifizetés után van 60 nap, amikor nézze meg, hogy ennek a hitelnek a megtartása vagy az azonnali visszatörlesztése a legjobb megoldás. Jelen pillanatban Magyarország ezt a hitelt könnyen vissza tudja törleszteni, és jobb föltételekkel, mint ahogy ezt fölvette. Tehát jobb helyzetbe fogunk kerülni, hiszen azonnal kiváltjuk. Egy olcsóbbra váltjuk ki, ez a cél” – emelete ki a kancelláriaminiszter.

Az első hét évben az oroszok 4,5 százalékkos kamatra adják a hitelt a paksi atomerőmű bővítésére, miközben más euróhitelek után jelenleg nem vagy minimális kamatot kell fizetni.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!