2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Kövér: Az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába

Hír TV

2018. február 3., szombat 12:11, frissítve: szombat 16:00

Az ellenzék ellehetetlenítése volt a célja a Fidesznek a választókörzetek átszabásával – ismerte el Kövér László. A kormánypárt országos választmányának elnöke erről még 2017 januárjában beszélt egy zártkörű rendezvényen, a hangfelvételt az LMP-hez kötődő Reflektor portál hozta nyilvánosságra. A házelnök azt mondta: a választókerületekkel kapcsolatban már az 1990-es választójogi törvényben is volt bűvészkedés, ami akkor a szocialistáknak kedvezett.

„Az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába. Ezt természetesen kormánypárti politikusként mondom, és minden kormánypárti politikus ezt mondja. Vagyis ezt gondolja, vagy ezt mondja magában legfeljebb, de nem mindenki meri kimondani nyíltan, én is csak ebben a körben természetesen. Isten őrizz, hogy labdába rúgjanak! Az, amit mondanak a választási rendszer reformjáról: nem mondom, hogy nincsen benne földrajzi bűvészkedés, mert volt benne, de csak annyi bűvészkedés volt benne, mint a kilencvenes évek törvényében, amit a szocik alkottak meg. Tehát semmi olyat nem tettünk az elmúlt huszonhat évben, és nem teszünk, és nem áll szándékunkban, amit mások előttünk meg ne tettek volna. Tehát hogyha eddig nem volt veszélyben a demokrácia, akkor most sincs veszélyben” – fogalmazott Kövér László.

Kövér László zárt körben beismerte, hogy a választási rendszer számos elemét tudatosan úgy tervezték, hogy az a Fidesz felé lejtsen – így értékelte a kiszivárgott hangfelvételt az Együtt. Szigetvári Viktor úgy fogalmazott: bizonyosságot nyert, hogy nem tisztességes a választási rendszer, ám ennek ellenére mindenkit arra buzdít, hogy vegyen részt a választáson és minden körzetben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre adja le a szavazatát.

„Kövér László szavait akként kezeljük, hogy Magyarországon 2018-ban nem szabad, nem tisztességes választásokra kell készülni. Az egyéni választókerületek a Fidesznek lejtenek, a győzteskompenzáció a Fidesznek lejt, és emellett van a határon túli magyarok szavazati gyakorlatának egyenlőtlensége: van, aki borítékban szavazhat, van, aki csak a konzulátuson Ez elfogadhatatlan egyenlőtlenséget teremt” – mondta Szigetvári.

Az LMP szerint a felvétellel Kövér László saját őszödi beszédét mondta el. A párt szóvivője azt mondta: bebizonyosodott, hogy a rendszerváltás után a Fidesz a szocialistákkal együtt züllesztette le a magyar közéletet.

„Kövér László beismeri, hogy a Fidesz–KDNP úgy csalta el, úgy manipulálta a rendszert, hogy az a jelenlegi kormánynak kedvezzen, de beismerik, hogy ezt az MSZP-től tanulták. Az látszik, hogy az elmúlt 28 évben a két nagy párt kéz a kézben üresítette ki a magyar demokráciát, és kéz a kézben süllyesztette mocsárba a magyar közéletet” – mondta Kanász-Nagy Máté.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint az új választási rendszer arányosabb a réginél. „Hogyha végigolvassuk a szöveget, akkor ebben az égvilágon semmi vállalhatatlan kijelentés nincs. Szerepel benne az, hogy a választási rendszer demokratikus, ugyanolyan demokratikus, amilyen a 90-ben hozott választási rendszer volt, amely egyenlő esélyt biztosít mindenkinek” – fogalmazott a Fidesz kommunikációs igazgatója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!