2024. 09. 12. Csütörtök Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Koalíciós kormányzást jelentett be Karácsony Gergely

Hír TV

2018. március 25., vasárnap 12:08, frissítve: vasárnap 20:01

Ironikus megjegyzés volt – így magyarázza nyilatkozatát Karácsony Gergely, aki a Magyar Narancsnak azt mondta, inkább Orbán Viktort tartaná a miniszterelnöki székben, minthogy támogassa Vona Gábor megválasztását. Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egyébként koalíciós kormányzásra készül, programját már nemcsak a DK-nak, hanem az LMP-nek is elküldte.

„Hogy Vona Gábor akár egy percig is miniszterelnök legyen ebben az országban, azt az én szavazatommal biztos nem éri el. Az ügyvivő kormányfőnek egyébként Orbán Viktort javaslom, szeretném, ha végignézné, ahogy lebontjuk a NER-t a feneke alól” – ezt nyilatkozta Karácsony Gergely a Magyar Narancsnak. A csütörtökön megjelent interjúrészletet az LMP úgy értelmezte: a szocialisták miniszterelnök-jelöltje inkább a Fideszt választaná, mint a Jobbikot.

„Az ellenzéki oldal sorsközösségben van egymással, és ha Karácsony Gergely komolyan gondolja, hogy inkább Orbán Viktorral szeretne valamilyen sorsközösséget vállalni, mintsem az ellenzéki oldal bármely szereplőjével, akkor azt gondolom, hogy nagy problémában van a MSZP és a velük szövetséges pártok” – mondta Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje.

Az MSZP-vel együttműködő DK is úgy látja: a jelenlegi kormányfőnek mindenképpen mennie kell. „Orbán egy percig sem maradhat. Egyetlen olyan szavazásban sem segít a Demokratikus Koalíció, amelyikben Orbán Viktor bármilyen pozícióban tudna maradna ebben az országban” – jelentette ki Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

Karácsony Gergely szerint félreértették a szavait. „Ez egy ironikus megjegyzés volt” – mondta.

Hozzátette: úgy értette, miután az ellenzék nyer a választáson, azonnal megkezdik a jogállam visszaállítását. Így Orbán Viktornak az új kormány felállásáig tartó átmeneti időszakban, amikor csak ügyvezető miniszterelnök, végig kell néznie a Nemzeti Együttműködés Rendszerének lebontását. A Jobbikkal továbbra is csak ennek érdekében működne együtt, Karácsony Gergely a DK-val és az LMP-vel tervez közös koalíciót.

„Hogyha nem ez a döntés születik és az ellenzéki pártok mindegyikének közösen kell valamit tenni az ország ügyében, akkor nyitott vagyok arra, hogy nem kormányban, nem a kormányzásban, hanem a kétharmados törvények lebontásában, a közjogi rendszer megváltoztatásában együttműködjünk, de a Jobbikkal való közös kormányzás lehetőségét nem látom ma Magyarországon” – fejtette ki.

A Hír TV-nek nyilatkozó alkotmányjogász szerint az ellenzéki koalíciós kormányzás akkor sem kizárható, ha a Fidesz kapja a legtöbb szavazatot. Ugyanis ha egyik párt sem szerzi meg a voksok több mint felét, a köztársasági elnöknek annak a pártnak a képviselőjét kell felkérnie kormányalakításra, aki ezt a legnagyobb valószínűséggel meg tudja tenni.

„Lehet, hogy van egy párt, amelyiknek a szavazataránya nagyobb mint a többié, de ahhoz nem elég, hogy miniszterelnököt szavaztasson meg, és lehet, hogy több kisebb párt, akiknek kisebb a szavazataránya, össze tud állni egy koalícióba, és akkor, hát, az ő jelöltjük nagyobb valószínűséggel megkapja a miniszterelnöki mandátumhoz szükséges országgyűlési szavazatokat” – magyarázta Lövétei István.

Kétszer van lehetősége a köztársasági elnöknek miniszterelnök-jelöltet felkérni kormányalakításra. Ám ha a felkért miniszterelnök-jelölt sem az első, sem a második fordulóban nem kap bizalmat a parlamentben, akkor nincs harmadik kör, az államfő új választást ír ki.

Visszalépnek

Közben visszaléptette jelöltjét a Momentum Szabó Szabolcs javára a csepeli körzetben. Az Együtt politikusa még a baloldali összefogás jelöltjeként legyőzte 2014-ben Németh Szilárdot. Ám most az MSZP és az LMP is indított vele szemben jelöltet. A Taktikaiszavazás.hu szerint Szabó Szabolcs a leginkább esélyes arra a választókerületben, hogy több szavazatot kapjon, mint a Fidesz alelnöke. 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!