2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Kizavarják a romákat a nekik szánt oktatóközpontból

Hír TV

2017. november 4., szombat 10:18, frissítve: szombat 19:17

A kisvárdai oktatóközpont a kisebbségnek épült uniós pénzből. A Célpont utánajárt: a 700 millió forintból felhúzott épületben vadonatúj konditerem működik, de csak a környékbeli sportolók használhatják.

Hétszázmillió forintnyi uniós pénz – világos, hogy mire kapta Kisvárda: a cigányság képzésére. Ehhez képest az elkészült épület falán lévő feliratról már a nemzetiségi és a roma szó lemaradt. Az ablakon benézve kiderül: a teret faltól falig vadonatúj kondigépek foglalják el.

 

– Jó napot kívánok, Báthory Róbert vagyok, csak érdeklődni szeretnék, hogy a Módszertani Központ nyitva van-e most.
– Most nincs.
– Mikor lesz nyitva, mert hogy az van kiírva, hogy nyitva van…
– Nem tudom ki írta ki, a megadott napok délutánonként vannak.
– És itt fejlesztések zajlanak?
– Ne haragudjon, nem tudom, ön kicsoda, fáradjon ki, legyen szíves, jó?
– Ön kicsoda?
– Teljesen mindegy, fáradjon ki, jó?
– De miért fáradnék ki, ha én azt sem tudom, ön ki?
– Bezárom a kaput, jó? Szevasz…

 

 „Felvették rá a támogatást, minket meg kizavarnak” – fogalmazott a Célpontnak az egyik fiatal roma.

– Az egy gyúróterem. Nem engednek be oda minket. Mert oda csak sportemberek járnak.
– Kik járhatnak oda?
– Hát, romák nem – tette hozzá Molnár Sándor Mihály.

 Molnár Sándor Mihály

A kisvárdai kézilabdaklub vezetőedzője persze pontosan tudja, hogy az uniós pénzből épített központ közintézmény, ahonnan nem dobhat ki senkit. A cigányoknak épült központba tehát cigány nem teheti be a lábát. „Bizonyára zavarnánk a fitneszedzést” – jegyezte meg egyikük.

Csaknem két éve maga Seszták Miklós fejlesztési miniszter adta át az uniós pénzből épített Nemzetiségi-Roma Módszertani és Oktatási Központot. És nemcsak az épületből zavarná ki az önkormányzat a cigányokat, hanem az épület szomszédságából is. Örökre. Egyfajta kitelepítési program zajlik.

„Azt akarják nekünk mondani, hogy menjünk el innen máshova lakni, mert valami parkot akarnak ide építeni. Azért, hogy cigány ne legyen” – fogalmazott egy helybéli férfi a Célpontnak.

 

Leleszi Tibor, a kisvárdai polgármester elérhetetlen volt. A kézilabdaklub elnöke, egyben a terület önkormányzati képviselője, Major Tamás sem nyilatkozott. A fideszes önkormányzat és holdudvara lapít a város nagy embere, Seszták Miklós fejlesztési miniszter árnyékában. És lapítanak a térség parlamenti képviselői is.

– Ebből a pénzből, ez több százmillió forint…
– Hétszáz misi…
– …igazából a művelődési házat újították fel. […] Nekik nem az a lényeg, hogy milyen pénzből újították fel, hanem hogy nagyon szép, jó és új a művelődési ház. Az a gond, hogy a városban szeretik ezt a történetet – mondta Legény Zsolt szocialista országgyűlési képviselő.

„Öntökönszúrás” – jellemezte a helyzetet Gyüre Csaba. A jobbikos honatya megérti szocialista társa félelmeit. „Mondok egy esetet: valaki feljelenti önkormányzatot, hogy szabálytalanul használta az EU-s pénzt, a pénz visszafizetésére kötelezik az önkormányzatot, az önkormányzat pedig kihozza azt a képviselőt, hogy ő miatta vissza kell fizetni. […] Sokan szeretik a kézilabdát, sokan járnak kézilabdameccsekre, jó, hogy jó NB I-es csapata van a városnak. »Inkább oda adjuk a pénzt, mint a cigányintegrációra« – sokan ezt mondják, és ha én ebbe belenyúlok, akkor én vagyok a rossz fiú” – fogalmazott a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke

Így lehet ma Magyarországon mindenki szeme láttára lényegében ellopni hétszázmillió forintot, és a magát kereszténynek valló kormány idején még egyet belerúgni a legszegényebb emberekbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!