2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Kiborult az énekes, négy év múlva műtenék meg

Hír TV

2018. január 8., hétfő 10:43, frissítve: hétfő 22:29

2022-re kapott időpontot a tartós megoldást jelentő műtétre egy súlyos nőgyógyászati problémával élő nő. Krámli Kinga énekesnő a közösségi oldalon írt a betegségéről, amit akár azonnal megoperálhatnának, ha kifizetné a műszerek és a specialisták árát – összesen 2 millió forintot. A betegeket segítő alapítvány azért küzd, hogy jóval korábbi és kevésbé súlyos stádiumban kerüljenek orvoshoz az érintettek.

Krámli Kinga népzenei énekes évek óta szenved egy olyan betegségtől, amit még a szakorvosok is csak nehezen ismernek fel. Az endometriózis a méhnyálkahártya káros burjánzását jelenti, ami nemcsak a női szerveket, de például a vesét vagy beleket is érintheti, gyakran akár a szervek összenövését eredményezve.

Az énekesnő azt írta Facebook-oldalán, fájdalomcsillapítókkal él, de a tartós megoldást jelentő műtétre még várnia kell. A SOTE I. számú szülészeti és nőgyógyászati klinikájának várólistája szerint pontosan 4 évet.

Az egyik magánkórház specialistája szerint a nők körében egyre gyakoribb betegség komoly kihívások elé állítja az egészségügyet. Különösen az állami ellátást, ahol a várólistát csak akkor lehet megkerülni, ha a páciens fizet. Az énekesnő esetében ez az összeg nagyjából 2 millió forint lenne.

– Ilyenkor együtt dolgozik a nőgyógyász, együtt dolgozik a sebész és adott esetben urológust is be kell vonni ebben a sztoriba. Ez önmagában egy elég bonyolult helyzet, amikor három terület komoly szakembereit kell egy időben összeszervezni, ezen kívül szükségesek olyan bélvarrógépek, amik nagyon nagy költségűek. Ennek megfelelően az OEP ad egy kontingenst, mondjuk kapnak évi 50 ilyen varrógépet vagy 45-öt, tehát ha a 211. beteg megérkezik, akkor fel lehet szorozni, hogy az 4 év múlva fog tudni abban az intézetben sorra kerülni – fejtette ki Fülöp István, a Róbert Károly Magánkórház meddőségi részlegvezető főorvosa.

A magánkórházban egy hónapon belül ellátják az endometriózisos betegeket. Igaz, itt is csak azokat, akiknél enyhébb tünetek jelentkeznek.

– Ez egy népbetegség, tehát gyakorlatilag az asztma kapcsán beszélnek még erről, de arról mindenki tud, az endometriózisról pedig gyakorlatilag senki – mondta Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány elnöke.

Az érintetteket segítő alapítvány éppen ezért a megelőzés fontosságát hangsúlyozza. Javaslataikkal az egészségügyi minisztériumot is megkeresték. Új szabályozást és országos tájékoztatási kampányt várnak a tárcától, hogy a diagnózis a betegség minél korábbi stádiumában elkészüljön, vagyis a betegek minél korábban kerüljenek a műtőbe, ha erre van szükség. Ekkor még olcsóbban és gyorsabban lehet rajtuk segíteni. A pontos diagnózis felállításának időtartama jelenleg átlagosan 4-5 év.

– A várólistákat és a centrumok feladatkörét rendbe kell rakni, ezek szakmai protokollhoz köthető dolgok. Folyamatban van, hogy felálljon egy olyan szakmai gárda, hogy hol milyen kezeléseket lehet kapni, hol és kihez forduljanak az érintettek, mert most ez jelenleg nincs ilyen szinten szabályozva – tette hozzá Salamon Adrienn.

A körülbelül 200 ezer nőt érintő betegséget 3 fővárosi és 4 vidéki centrumban tudják hatékonyan ellátni, de olyan orvosból, akik súlyos stádiumú pácienseket is képes megoperálni, mindössze 3 van az országban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!