2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Ki kell terítenie a kártyáit a Felcsútnak

Hír TV

2017. november 15., szerda 13:16, frissítve: szerda 17:30

Tizenöt napja van az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak, hogy nyilvánosságra hozza, mire költötte a taopénzeket.

Nagy tervekkel vágnak neki a fejlesztéseknek Újpesten, miután az Országgyűlés elfogadta a sportklubok adóterheinek csökkentéséről szóló törvényt. Ezenfelül a klub hatmilliárdos kormánytámogatásra is számíthat, amiből új jégcsarnok és kajakkenuközpont épül, a meglévő jégcsarnok tetejét pedig taotámogatásból hőszigetelnék.

„Ez annak a céljából fog megtörténni, hogy – ezek a sportolók legyenek világbajnokok, legyenek kezdő kisgyerekek – megfelelő körülmények között tudjanak működni és megfelelő edzéslehetőséghez jussanak. Újpesten tényleg egyes létesítményeink katasztrofális helyzetben voltak, és ezekkel a programokkal […] az a célunk, hogy a gyerekek, illetve az élsportolóink minél jobb körülmények között tudják az edzéseket elvégezni” – emelte ki Őze István klubigazgató szerdai sajtótájékoztatóján.

Ám nem minden klub ilyen közlékeny a taotámogatások felhasználásáról. 

Mészáros Lőrinc felcsúti fociakadémiájával a DK több mint egy éve pereskedett azért, hogy megtudják, mire költi a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány az adóforintokat. Ám most már a Kúria is kimondta, a tao közpénz, az adatok pedig közérdekűek. 

A felcsúti fociakadémia 2011 óta mintegy 14 milliárd forintnyi taopénzt kapott.

„A Demokratikus Koalíció jogerősen pert nyert, és az alapítvány tizenöt napon belül rendelkezésre kell bocsátsa számunka ezeket az iratokat. Ugye, a DK több mint harminc közérdekűadat-igénylést intézett különböző sportklubokhoz, ebből most már tizenhárom olyan ítéletünk van, hogy a tao közpénznek minősül” – mondta Ráczné Földi Judit, a párt elnökségi tagja.

A Kúria tájékoztatása szerint a határozat végrehajtása alól nincs kibúvó. „A Kúria szerint a kért adatok azért közérdekűek és ezért kiadandók, mert közpénzekkel való gazdálkodás történik, egyfajta eltérített adózás formájában” – ismertette Simonné Gombos Katalin, a Kúria polgári kollégiumának szóvivője.

Miután a közpénzekkel való gazdálkodásra vonatkozó adat közérdekű adat, az infótörvény rendelkezése értelmében ilyen adatot bárki kérhet, tehát ennek megfelelően döntött az adat kiadásáról a Kúria. A bíróság ítélete mindenkire, így a felekre és bárki másra, aki érintettje, kötelező erejű, tehát a végrehajtása evidencia.

Korábbi összesítések szerint az elmúlt években 415 milliárd forint jutott a látványsportágaknak taopénz formájában. Ennek csaknem a fele, 191 milliárd áramlott a fociba.

Hetek óta várnak

Hiába hirdette ki már hetekkel ezelőtt az ítéletet a Kúria, a Transparency International még mindig nem kapta meg a taotámogatásra vonatkozó adatokat. A szervezet az összes látványsportág klubját perelte a közérdekű adatok kiadásáért. Az érintettek azonban csak azt követően kötelesek kiadni a kért adatokat, hogy írásban is megkapták az ítéletet.

„Az adatok még nem jutottak el hozzánk, ugyanis a Kúria ítélete szóbeli ítélet volt, ennek a kihirdetése és az indokolása szóban történt meg. Az adatok kiadása pedig akkor válik kötelezővé, amikor a leírt, írásba foglalt ítéletet a Kúria kézbesítette a két alperesnek. A kézbesítés napjától, tehát a leírt ítélet kézhez vételének a napjától számított 15 napon belül kell az ítéletet végrehajtania a két minisztériumnak” – mondta Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!