2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Kérdéses, hogy befejeződik-e a szigetszentmiklósi stadion építése

Hír TV

2018. március 2., péntek 20:55

Ez nem Felcsút vagy Mezőkövesd, hogy a pénz ott álljon a páncélszekrényben – így indokolta a szigetszentmiklósi stadionépítés félbemaradását az egyesület elnöke, aki egyben a település fideszes önkormányzati képviselője is. Eddig másfél milliárd forintot kaptak a létesítményre, amelynek befejezésében már sokan kételkednek.

Fagyott homokkupacok és semmibe meredő vasrudak látványa fogadja a látogatót Szigetszentmiklós mellett. A műfüves pálya és a parkoló elkészült, a többit azonban félbehagyták. Az eredeti tervek szerint 3,5 milliárdból épült volna fel a stadion, hivatalos nevén a regionális utánpótláscentrum. A beruházó, a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Köre eddig 1,2 milliárd forint taotámogatást és 367 milliós állami támogatást kapott, a pénz azonban elfogyott. Az SZTK elnöke őszintén beszélt a problémáról egy múlt heti önkormányzati ülésen.

– Nem áll rendelkezésre az a forrás, amely, ugye, itt a kézilabdásoknak az esete le van írva, ugyanezzel a problémával küzdünk mi is. Azzal, hogy a tao egy utófinanszírozott rendszer, és meg kell találni, nem akarom ezt mondani, de mégis mondom, hogy nem minden Felcsút, nem minden Mezőkövesd, hogy azok a pénzek ott állnak a páncélszekrénybe, hogy ki tudom fizetni a vállalkozó számláját, és utána majd megkapom, a mi esetünkben az MLSZ-nél lévő begyűjtött taót – mondta Becz Péter, Szigetszentmiklós fideszes önkormányzati képviselője.

Az utófinanszirozott rendszerben ugyanis csak az adott projekt elkészülte után kapják meg a támogatottak a pénzt, addig valahonnan máshonnan kell előteremteni a forrásokat. Az SZTK-nak pedig jelenleg senki nem akar pénzt adni. A felvételt is készítő független önkormányzati képviselő szerint azért, mert rosszul vezetik a sportegyesületet.

– Ennek a nagy múltú egyesületnek, aki ilyen fényes sikereket ért el, és ilyen történelmi múlttal rendelkezik, ennek a vezetése már annyira elszúrta a bizalmat, hogy szerintem már nincs az az ember, aki ennek a vezetésnek pénzt adna – fogalmazott Barabás Botond független szigetszentmiklósi önkormányzati képviselő.

Az egyesület ügyvezetője elismerte, hogy több mint féléves csúszásban vannak, de azt állítja, a támogatások ütemezése miatt eleve azzal számoltak, hogy az indokoltnál lassabban épül majd fel a stadion.

– Három támogatási időszak, tehát 3 év hosszában kell nekünk azt számolni, hiszen nem kaptuk meg egyben a támogatást, hanem 3 évre szétosztotta nekünk a labdarúgó-szövetség. Hiszen nem rendelkezett annyi támogatási összeggel, amennyit a létesítmény kívánt volna. A teljes támogatási összeg az nagyságrendileg olyan 1,9 milliárd forint. Ebből összesen mi megkaptunk 1,2-t körülbelül. A maradék pénz felhasználását pedig decemberben hagyta jóvá a magyar labdarúgó-szövetség, amire amennyiben megtaláljuk a taotámogatót, igénybe fogjuk venni. Egyelőre nincs – mondta el Potoczki Tamás, a Szigetszentmiklósi TK ügyvezetője.

Az ügyvezető biztos benne, hogy pár hónapon belül újraindul az építkezés, az egyesület elnöke azonban már kevésbé optimista. 

– Hogy mi fog történni, hogy fog történni, én erre… szerintem senki nem tudna válaszolni. Ahogy megy az élet előre. Ha te bemennél, az Emmibe ott, ahol ezeket a taós pályázatokat elbírálják, azt látnád, hogy egy katasztrófa, egy iratraktár. Így közlekednek az iratok között – jelentette ki Becz Péter.

Egy helyi civil szervezet vezetője régóta követi a beruházás sorsát. Hosszasan sorolta a kifogásait, kezdve azzal, hogy az önkormányzat évi 100 ezerért adja bérbe a sportegyesületnek a telket, odáig, hogy az egyesület több csapatát, köztük az egykor NB II-es felnőttcsapatot is megszüntette, hogy legyen pénz az építkezésre.

– Mi azt javasoljuk, hogy erre a szégyenre tekintettel Szigetszentmiklós névhasználatát is vegyék el a klubtól, és ne legyen további támogatás – reagált Csizek Csaba, a Buckai Szövetség Egyesület elnöke.

A felnőtt csapat megszűnéséről az SZTK ügyvezetője azt mondta, hogy sajnálja, hogy így alakult, szerinte azonban a stadion befejezése jelenleg mindennél fontosabb.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!