2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Keddtől már csak felújított szerelvények járnak a 3-as metró vonalán

Hír TV

2018. április 3., kedd 22:40, frissítve: kedd 22:58

Tarlós István főpolgármester bejelentette, hogy április 3-ától kizárólag felújított metrószerelvények járnak a 3-as vonal középső és déli szakaszán. Mivel az oroszok által felújított szerelvények egy része hibásan érkezett Magyarországra, kötbért kell majd fizetniük. Tarlós szerint van rá esély, hogy a kötbérből befolyó pénzből klímát szerelnének a metrókba.

Néhány éve szinte hetente fordult elő, hogy egy füstölgő metrókocsi miatt órákig nem jártak a szerelvények. A főváros 2014-ben döntött úgy, hogy a teljes vonalat és az állomásokat is felújítják, illetve lecserélik a régi szovjet kocsikat.

A járművek felújítását az orosz Metrovagonmastól rendelték meg. A Demokratikus Koalíció szerint ez volt az ára a paksi szerződésnek. „A paksi atomberuházásnak az ára az volt, hogy a régi orosz metrókocsikat újítsa fel a főváros, ne pedig újakat vegyen. Ebből a szempontból van a kettő között összefüggés. Amikor Orbán Viktor kint volt, és Putyinnal tárgyalt, akkor az oroszok azt kérték, hogy a 3-as metró szerelvényeinek felújítását ők végezhessék el, és ne pedig újakat vegyen a főváros, a metrótender, a metrómutyi pontosan erről szól” – nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője.

Az első felújított szerelvények 2016 tavaszán érkeztek meg Budapestre, alig egy évvel később pedig már utazni is lehetett rajtuk, de csak egy ideig, mivel elromlott az a szoftver, amely az ajtókat irányította, és volt, hogy olyankor is kinyíltak, amikor nem kellett volna. A Fidesz akkor azt mondta, nem gond, ha késik a szerelvények átadása.

„Biztos vagyok benne, hogy ezek garancia alá tartozó hibák, ha valóban hiba lépett fel. Rendbe kell tenni vagy megjavítani azelőtt, hogy bárki használatba venné a metrókocsit, ez a legfontosabb. Ha emiatt késik néhány napot vagy néhány hetet az új kocsik használatba vétele, akkor inkább késsen” – fogalmazott Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Egyszer egy fakockát találtak az ajtósínben. Tarlós István szerint ezzel olyan látszatot akartak kelteni, mintha nem működne a kocsik ajtaja. „Arra kérek mindenkit, az utazóközönséget is, hogy figyeljen az ilyenre, figyeljék egymást, mert bizonyos jelekből úgy tűnik az utóbbi hetekben, hogy koncepcionális valamiről van szó, aminek a fele se tréfa” – mondta tavaly a főpolgármester. Az ügyben nyomozás is indult, de a fakockás tettest nem találták meg.

A főpolgármester öt nappal a választás előtt jelentette be, hogy ezentúl nem lesz több régi, kék metrószerelvény. „Az üzemelő két szakaszon, a déli és a középső szakaszon mától csak felújított szerelvények fogják az utasokat szállítani” – nyilatkozta Tarlós István.

A 3-as metró teljes felújításának a költsége elérheti a 160-170 milliárd forintot is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!