2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Budapest retró 2. 11:00

Jobbik: a plakátok után a tartóelemeket is leszedhetik az önkormányzatok

Hír TV

2017. november 3., péntek 08:55, frissítve: péntek 15:12

A kormányközeli Magyar Idők vetette fel ezt a lehetőséget, arra hivatkozva, hogy a Jobbiknak nincs közterületi használatbavételi engedélye.

Nem tartja kizártnak a Jobbik, hogy nemcsak a kiragasztott hirdetményeiket szedetik le a kormányhivatalok munkatársai, hanem a tartószerkezeteket is elbonthatják az önkormányzatok. A kormányközeli Magyar Idők vetette fel ezt a lehetőséget, arra hivatkozva, hogy a Jobbiknak nincs közterületi használatbavételi engedélye, ennek hiányában pedig a terület tulajdonosának hozzájárulását kell kérnie. Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: eddig több fővárosi kerületi önkormányzat is jelezte nekik, hogy pótolni kell ennek az engedélynek a kérelmét. A párt jogászai most azt vizsgálják, hogy ennek a jelzésnek van-e jogalapja.

A helyzet azért kacifántos, mert ezekre reklámhordozókra egyrészt országos szintű törvényi, másrészt önkormányzati szintű rendeletek vonatkoznak, és ezek sem egységesek, így nehéz kiigazodni a szabályok között – mondta el reggeli műsorunkban a Jobbik frakcióvezető-helyettese. A pártnak egyébként eddig 4 fővárosi kerület jelezte – saját rendeleteire hivatkozva –, hogy pótolni kell a közterület-használatbavételi engedélyt, és Lukács László csak remélni tudja, hogy mindez nem az elhallgattatásukról szól.

„Természetesen a jobbik annak a felszólításnak, amely a négy önkormányzattó érkezett, annak eleget tesz, eleget fog tenni, a teljesen szabályos és jogszerű utat kívánjuk ebben járni, és úgy gondoljuk, és nagyon reméljük, hogy ez nem annak az útja, hogy ami a kormányhivatalokkal elkezdődött, az most az önkormányzatokon keresztül folytatódik, amelynek egy célja van, hogy a Jobbiknak ezt a szembesítő jellegű kampányát, ezt a kampányát, amely be kívánja mutatni a jelenlegi kormányzatnak a hiányosságát, ezt megpróbálják ellehetetleníteni” – mondta Lukács László, a Reggeli járat mai adásában.

A Fidesz-KDNP szerint a Jobbik csak törvényes keretek között tarthat fent plakáthelyeket, és csak a jogszabályoknak megfelelően használhatja azokat. A kormánypárti Hollik István konkrét válaszlépésekről nem beszélt, ám szerinte meg kell vizsgálni azt, hogy a Jobbik sért-e bármilyen jogszabályt a plakáthelyek megvásárlásával és használatával: 

- Mi mindig azon az állásponton vagyunk, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania. A Jobbiknak is, de azt gondolom, hogy ez a lépés is csupán egy kétségbeesett pártnak a reményvesztett, utolsó próbálkozása, nem más.
- És ez rendben van, tehát ezek a plakát helyek fennmaradhatnak vagy mi az a konkrét...
- Még egyszer mondom, ha betartják a törvényeket, amelyek mindenkire vonatkoznak, minden pártra, így a Jobbikra is, ha betartják a törvényeket, akkor legyen. Ha nem, akkor nyilvánvalóan el kell járni.
- Tud-e említeni olyan konkrét jogszabályt, amivel ez a jelenlegi állapot ellenkezik? Tehát a Jobbik által...
- Én nem mondtam, ezért mondtam, hogy meg kell vizsgálni.
- Én csak kérdezem, hogy van-e esetleg ilyen...
- Nem tudom, nem tudom, ezt meg kell vizsgálni a konkrét esetet. Ha jól tudom, ugye a korábbi eseteknél felmerült az, hogy itt tulajdonképpen tiltott kampányfinanszírozás vagy tiltott pártfinanszírozás történik. Ezekben a konkrét esetekben, amit ön említett, ezekben is meg kell tenni ezeket a vizsgálatokat

Korábban a kormányközeli Magyar Idők vetette fel, hogy a pártnak nincs közterületi használatbavételi engedélye, így a terület tulajdonosának a hozzájárulását kell kérnie a plakáthelyekhez.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!