2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sárga csikó nyomában

Következik:

Híradó 12:00

Jelentősen korábban kezdődhet a szüret

Hír TV

2018. július 28., szombat 15:34, frissítve: szombat 17:22

Korai szüretre készülnek a szőlősgazdák valamennyi borvidéken. A májusi meleg gyorsította fel a szemek érését. Napszámost a tőkék közé is nehéz fogadni.

A kék fürtök augusztusban szokásosnak mondhatók, júliusban kevésbé a villányi borvidéken. „Két-három héttel vagyunk előrébb a megszokotthoz képest, akár még egy melegebb évjárattal összehasonlítva is ez a nagyságrend, amit tapasztalunk a szőlőkben, és egyértelműen a hirtelen berobbanó nyárnak és tartósan meleg időnek köszönhető” – mondta Ipacs-Szabó István, a VYLYAN Pincészet főborásza.

Utoljára 2003-ban volt hasonló idő Villányban. Akkor szinte egyszerre szüretelték a korai és a későn érő fajtákat. „Most már nem volna jó, hogyha sokat esne még az eső. Ugye most már kékül, és ilyenkor nagyon hamar megszívja magát meg hát, felpattan a héj, és akkor jön a bothritis, amit ilyenkor mi nem szeretünk” – mondta Gere Attila, villányi borász.

Tokaj-Hegyalján is rendhagyó szüretre készülnek. Varkoly Ádám a borvidéken engedélyezett összes szőlőfajtát termeszti. „A május nagyon meleg volt, nagy volt a hőösszeg, ezáltal nagyon gyorsan növekedett a szőlő. Amikor virágoznia kellett volna a szőlőnek, akkor már borsószem nagyságú volt” – mondta.

Tóth Péter Tolcsván gazdálkodik. Hiába jó a szőlő, ha a környék legnagyobb pincészete, az állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt. keveset fizet a szőlőért.

„80 forint 15 fok felett, és ha jól emlékszem, 110 forint a plafon. Annál többet nem adnak, aszú szedése nincs.

Szerintem ez katasztrófa. Tehát mind a felvásárlási árba, mind az aszú… tehát ha ilyen kedvező időjárás lesz, akkor több mint valószínű, hogy lesz aszú. Hogy azt utána hova fogjuk értékesíteni, az egy nagyon jó kérdés” – nyilatkozta.

Etyeken már előkészítették a ládákat és a gépeket a szüretre. Az irsai fürtjeit már metszik. A pinot noir, a chardonnay és a savignon blanc két-három héten belül kerülhet a puttonyba. Már ha van, aki szüreteljen.

„Ez évről-évre egyre komolyabb problémát jelent ebben a szektorban is, a képzett munkaerő gyakorlatilag eltűnt a piacról. Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert van egy jó erős csapatunk, aki dolgozik a szőlőben, de ez egyre komolyabb probléma. A tavalyi évben is egy részét már géppel szüreteltük, tehát valószínűleg ez egy kiút lehet majd a jövőre tekintettel” – mondta Mérész Sándor, főborász.

A munkaerőhiány általános gond a mezőgazdaságban is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!