2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Jelenleg 900 ezer család állhat a csőd szélén

Hír TV

2018. március 11., vasárnap 14:42, frissítve: vasárnap 16:12

Kilencszázezer magyar család nem tudja a hiteleit fizetni, többségük akár az utcára is kerülhet. A devizában eladósodottak számára készült mentőcsomagok a szegényeknek nem nyújtottak megoldást, az állam és a bankok inkább kerestek a hitelválságon. A kormány a jelek szerint már nem akar segíteni.

A végrehajtótól retteg Ilona. 10 éve svájcifrank-alapú hitelt vett fel a család, 3,3 millió forintot. A törlesztőrészlet hamar a két és félszeresére növekedett. Az asszony agyvérzést kapott, a férje rákos lett.

„A halála napján, szombaton este még azt kérdezte: Anya ugye nem jön a végrehajtó? – bocsánat. Úgy-e nem jön a végrehajtó. Mondtam: Papa nem. Nem tudta elengedni ezt a dolgot: állandóan ezen rágta magát, hogy mert mi becsületes emberek vagyunk, mi világéletünkben mindig mindent kifizettünk” – mesélte Ilona Látótér című műsorunknak.

A közgazdász szerint a devizahitelesek problémáira adott kormányzati válasz, a végtörlesztés nem hozott megoldást. „A fizetésük a harmadára csökkent, miközben az ingatlan értéke bezuhant, ugye a 2008-as válság után, tehát adott a kormány egy segítséget azoknak, akiknek volt pénzük” – ismertette Livas Judit, az Énpénzem.hu felelős szerkesztője.

A legszegényebbek az út szélén maradtak. A Központi Hitelinformációs Rendszerben csaknem 1 millió 6 ezer lakossági mulasztást tartanak nyilván. A jegybank szerint jók a számok. „Ezeknek a hiteleknek a döntő része néhány tízezer, maximum 1-2 százezres tartozás, és ami még szintén fontos ezzel a számmal kapcsolatban, hogy 1,6 millió, az egy szerződésszám, ilyen 800 ezer, 800-900 ezer magasság az ügyfélszám” – mondta Banai Ádám főosztályvezető.

Tehát papíron 800 ezer magyar állampolgárt érint a hitelválság, és akkor még nem beszéltünk azokról, akiknek az adóssága a követeléskezelőknél él tovább. A becslések szerint eddig 47 ezer lakást buktak el a családok.

„Az évszázad legnagyobb pénzügyi átverésének a hullámai erősebbek, mint valaha, és ha lejár ez a kicsit csonkán működő kilakoltatási moratórium, akkor ingatlanok ezreinek a kiürítése várhatómár az év közepén” – figyelmeztetett Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Az LMP-nél úgy számolták, hogy a fix árfolyamon történő hitelkiváltás inkább üzlet volt az államnak, mint nagylelkű segítség. A pénz megvan, csak másra költik. „260 milliárd forintot, ami ott van jelenleg is Matolcsy Györgynél, egy alapként fogjuk rendelkezésre bocsátani, hogy abból mindenkinek a kártalanítását, aki érintett, rendezzük” – jelentette ki Szél Bernadett.

Az Adóskamara néven összeállt, hitelkárosultakat tömörítő szervezet a törvények módosítását szeretné elérni. „Sajnos felmerülhet az a probléma, hogy ezek az elárverezett lakások kormányközeli vállalkozások és bankárok kezébe kerüljenek, gyakorlatilag háziurakká váljanak és a magyar lakosságot ilyen formában is kifosszák” – mondta az alapító, Ravasz László.

Az igazságügyi tárca adatai szerint jelenleg 900 ezer család állhat a csőd szélén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!