2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Járványveszélyhez vezet?

2015. május 6., szerda 18:58, frissítve: szerda 19:00

Duplájára nőtt a hepatitis C-fertőzött drogfogyasztók aránya Budapesten 2011 és 2014 között – állítja a Társaság a Szabadságjogokért Szervezet (TASZ) a birtokába került adatokra hivatkozva.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint az Országos Epidemiológiai Központ tavalyi szűrőkampányának adatai bizonyítják, hogy három év alatt a kétszeresére nőtt a gyógyíthatatlan, krónikus májgyulladást okozó hepatitis vírussal élők aránya – szerintük mindez azt támasztja alá, hogy a tűcserék korlátozása járványveszélyhez vezethet. Emlékeztetnek rá: korábban az alapvető jogok biztosa is kifogásolta, hogy a fideszes vezetésű Józsefvárosban megszűnt a tűcsereprogram, nem sokkal később pedig a tizenharmadik kerületi szocialista vezetés is hasonlóképpen döntött.

„Minden országban akkor nő meg az intravénás drogfogyasztók körében a fertőző megbetegedések száma, amikor csökken a hozzáférés az ártalomcsökkentő programokhoz, például a tűcsereprogramokhoz. Magyarországon is ez történt, ugyanebben az időszakban jelentősen csökkent a drogfogyasztók hozzáférése a steril tűkhöz, illetve tavaly be is zárt a két legnagyobb program. Ezek az adatok még az előttről vannak; tehát azt várhatjuk, hogy ebben az évben tovább romlanak ezek az adatok” – fogalmazott a TASZ drogpolitikai vezetője, Sárosi Péter.

A józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke szerint a TASZ drogpolitikai vezetője öngólt rúgott. Ferencz Orsolya közleményében azt írja, az adatok sokkal inkább a tűcsereprogram kudarcát támasztják alá, hiszen a hepatitis C-vel fertőződött drogfogyasztók száma éppen a program működési ideje alatt duplázódott meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!