2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Iránytű: a Jobbik állt az élre az ellenzéki oldalon Völner kerületében

Hír TV

2018. március 16., péntek 07:06, frissítve: péntek 15:22

Míg a Fidesz–KDNP támogatottsága némiképp csökkent, az ellenzék erőviszonyai jelentősen megcserélődtek Komárom megye 2. számú választókerületében (Esztergom központtal) – derül ki az Iránytű Intézet reprezentatív, 500 fős mintán készült felméréséből.

Egyéni preferenciák a jelöltet választani tudó szavazók körében (%)

 

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 40 százaléka voksolna a Fidesz–KDNP-re egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. Az ellenzéki jelöltek közül Nunkovics Tibort támogatják legnagyobb arányban, a Jobbik jelöltjére az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkezők 28 százaléka voksolna. Vadai Ágnes támogatottsága 7 százalékponttal alacsonyabb, a DK politikusa 21 százalékon áll, míg az LMP jelöltje a szavazók 7 százalékát tudhatja maga mögött. Érdemes megjegyezni, hogy a választókerület teljes népessége körében rendkívül magas a szavazni vágyó, de szilárd párt-, illetve jelöltpreferenciával nem rendelkező választók aránya; e csoport komoly meglepetéseket okozhat április 8-án.

A 2014-es választások eredményeivel összevetve jelentős elmozdulásokat figyelhetünk meg. Völner Pál akkor az egyéni szavazatok 45,9 százalékát szerezte meg, második helyen végzett Vadai Ágnes 27,2 százalékkal, míg a Jobbik jelöltje, Nunkovics Tibor 19,8 százalékot szerzett. Míg a Fidesz–KDNP jelöltje tehát kismértékben gyengült, az ellenzék erőviszonyai jelentősen megváltoztak. Az LMP 2014-es jelöltje 4,3 százalékot szerzett.

Az Iránytű Intézet ötszáz fős kutatás mintavétele 2018. március 9-től március 11-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték. A kutatás hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50 százalékos adatra nézve (95 százalékos valószínűséggel) legfeljebb +/– 4,4 százalék, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől való távolsága ettől kisebb. A hibahatár a teljes népességre vonatkoztatott 50 százaléknál kisebb, valamint 50 százaléknál nagyobb érték esetében is csökken, ám a hibahatár nem kezelhető a ténylegesen lehetséges hiba nagyságaként.

Pártpreferenciák a teljes népesség körében (%)

 

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 21 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. A Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a választókerület jogosultjainak 13 százaléka szavazna a pártra egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. A baloldal pártjai a választókerületben külön-külön gyengék, az MSZP és a DK is 6 százalékon áll, míg az LMP-t a teljes népesség 3 százaléka támogatja. A választókerületben igen alacsony a biztosan nem szavazók aránya (6 százalék), míg a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya kiemelkedő (27 százalék). A preferenciájukat titkoló szavazók aránya is jelentős, 15 százalék.

Pártpreferenciák a pártválasztók körében (%)

 

A pártot választani tudók 41 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 26 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP és a DK támogatottsága ebben a kategóriában 11-11 százalék, az LMP 6 százalékon áll. A Momentum és az MKKP a pártválasztók 2-2 százalékát tudhatja magáénak.

További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a Kireszavazzunk.hu-n.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!