2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Hiányozni fog a magyar sajtóból a 190 milliós amerikai támogatás

Hír TV

2018. július 24., kedd 17:25, frissítve: kedd 17:46

Hiányozni fog a vidéki sajtóból az a 190 millió forint, amelyet az amerikai külügyminisztérium lengetett be, még a választás előtt. Ezt mondták az érintettek a Hír TV-nek. A pályázatra szánt forrás továbbra is rendelkezésre áll, ugyanakkor a pénz elosztásáról nincs döntés és egyelőre nem is várható.

A Szabadpécs nevű portál is jelentkezett amerikai külügyminisztérium pályázatára. A nyertesek között csaknem 190 millió forint támogatást osztottak volna szét, a magyarországi objektív média támogatására.  Időközben viszont a teljes pályázat parkolópályára került. „Nyilvánvaló ez egy nagyon komoly összeg lett volna, és több más vidéki portálnak az elindítása is, és régióssá fejlesztése kijött volna ebből a pénzből. Úgy hogy ez komoly érvágás, és keresni kell azokat a megoldásokat, hogy hogyan lehet ennek akár csak egy részét pótolni. Az, hogy külföldről érkezzen támogatás, az nyilvánvalóan egy opció, hiszen vannak Európai Uniós pályázatok, és egyéb más kiírások” – jelentette ki Babos Attila főszerkesztő.

Az, hogy nem hirdettek nyerteseket a pályázaton azt a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja is megerősítette a Hír TV-nek. Richard Damstra úgy fogalmazott: új lehetőségeket keresnek a támogatásra.

„A mostani Trump-adminisztráció számára sokkal kevésbé fontos a médianyilvánosság, és valószínűleg a magyar médianyilvánosság meg különösen nem annyira szívügye ennek a kormányzatnak, és úgy tűnik, hogy maga a pályázat, az még olyan szakemberek által lett előkészítve, akik ebben a kormányzatban háttérbe szorultak. Hát ugye azt halljuk, hogy a pénz az valamilyen formában talán mégis eljut a magyar médiapiacra, de az biztos, hogy ez a lehetőség, ez elesett” – vázolta Polyák Gábor médiajogász a Hír TV-nek.

„Tudomásul vesszük az amerikai kormány szuverén döntését, ez abban különbözik az előzőtől, hogy Magyarország szuverenitását is tiszteletben tartja” – a kancelláriaminiszter üdvözölte a döntést. Jóllehet, a pályázat hírét a magyar külügy már tavaly sem hagyta szó nélkül.

„Az jó, hogyha a sajtó sokszínű, hál istennek ez itt a kérdésekből is látszik, hogy ez itt Magyarországon is biztosított. Viszont az a legcsekélyebb mértékben sem jó, ha külföldi hozzájárulás útján biztosított a sokszínűség, akkor az nem sokszínűség lesz, hanem külföldi elvárásoknak való megfelelés” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A 190 millió forintnak megfelelő 700 ezer dolláros juttatást egyébként egy olyan piacon igyekeztek volna szétosztani a független vidéki lapoknak, ahol a sajtótermékek jelentős része két kormányközeli üzletember, Mészáros Lőrinc és Andy Vajna tulajdonában van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!