2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

CPAC Magyarország 2024 05:00

Határidőt szabtak a diákok a kormánynak

Hír TV

2018. január 19., péntek 18:44, frissítve: péntek 22:47

Középiskolások az év első tüntetői, a diákok egy része már délelőtt be sem ment az iskolába, vagy diákfórumokon vitatkoztak. Délután a Kossuth téren gyűltek össze a demonstrálok, akik szerint gyenge minőségű az oktatási rendszer, rossz a módszertan.

Nem mentek iskolába péntek reggel azok a középiskolások, akik elégedetlenek a közoktatással. Az országos tiltakozás szervezői újragondolnák a tantervet és csökkentenék az óraszámokat.

Az etikaóra nem csapja ki a biztosítékot, csak akkor, ha annyi fölösleges dolgot kérnek számon az érettségitárgyakba, most célzok itt a történelemre, meg lexikális tudást, ami nem fontos a XXI. századi diákok számára – mondta Fehérvári Marcell, a fórum szervezője.

Szegeden az utcán tartottak tiltakozást a diákok. Követelésiket 12 pontban foglalták össze.

A Facebookon szerveződött Ne menj suliba tüntetés részeként több vidéki városban is diákfórumokat tartottak, amiért a szaktárca államtitkára szerint nem jár büntetés. A Független Diákparlament mégis tud olyan iskoláról, ahol kirúgással fenyegették azokat, akik csatlakoztak volna az akcióhoz.

A fővárosi Kossuth téren már az iskolaidő után érkeztek a demonstrálók.

Én heti 42 órában járok iskolába, és ez nagyon sok, szeretném, hogyha kevesebb órát, de megfelelőbb oktatást kapnánk, mert rengeteg a fölösleges tananyag, ami nem válik hasznunkra – mondta el Varga Ákos.

Az oktatás az egyik legfontosabb dolog az ország életében, ami most kicsit el van hanyagolva. Én ott dolgoztam a Garibaldi utcában, ahol most propagandaminisztérium van. Oktatási minisztérium pedig nincsen – mondta Karetka Gábor.

A parlament előtt tüntető tömeg igazságos és demokratikus oktatást követelt a kormányzattól. Az eseményre ellenzéki politikusok eljöttek.

A tömeg a szónoklatok szüneteiben többször azt skandálta: semmit rólunk, nélkülünk vagy azt, hogy demokráciát.

Az a fontos, hogy a közoktatás úgy alakuljon át, hogy a diákoknak a tanulási szükségleteire tudjon reflektálni, e tekintetben a tanárok jó érzése nem a legelsődlegesebb szempont, azt kell mondjam. Nagyon fontos persze, hogy a tanárok jól érezzék magukat abban a helyzetben, amiben vannak, hogy jól tudják szolgálni a diákok tanulási szükségleteit – mondta Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform szóvivője.

A Civil Közoktatási Platform jövő hétre újabb tüntetést szervez.

Újabb tüntetéseket ígért Gyetvai Viktor is, a pénteki demonstráció szervezője az esemény végén. Gyetvai jogszabályi garanciát követelt a diákok által kihirdetett tizenkét pontra, mégpedig január 31-i határidővel. A szervező azt ígérte, ha a kormány nem tesz eleget ennek a követelésnek, akkor újabb tüntetéseket, akciókat szerveznek majd. Mint mondta, „folytatni fogjuk, mert nincs hova hátrálnunk”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!