2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Hamarosan megkezdjük az orosz hitel lehívását

Hír TV

2017. november 7., kedd 11:04, frissítve: kedd 17:49

A kormány elkezdi lehívni az orosz hitelt a paksi atomerőmű bővítéséhez – jelentette be az illetékes államtitkár a Portfolio gazdasági portál szakmai konferenciáján. Aszódi Attila megerősítette, hogy az előkészítő munkálatok hónapokon belül megkezdődhetnek.

Orbán Viktor néhány hónappal a 2014-es parlamenti választás előtt egyezett meg a paksi atomerőmű bővítéséről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az erőművet az oroszok építették a Kádár-korszakban, ők építhetik a két új reaktort is. Az orosz állami atomenergetikai óriást, a Roszatomot államközi szerződéssel bízta meg a kormány, és nem közbeszerzési eljárással választotta ki. A bővítés 12 milliárd euróba kerül, az összeg 80 százaléka orosz hitel, 4-5 százalékos kamatra.

Idén szeptemberben a Roszatom első embere Pakson járt, ahol bejelentette, hogy az építkezés előkészületei jövő januárban megkezdődhetnek. Ezt most megerősítette az atomerőmű bővítéséért felelős államtitkár egy szakmai konferencián. 

„Jelenleg zajlanak azok a munkálatok, amelyek a létesítési engedélykérelem összeállításához szükségesek. Ha ezt kiadja az Országos Atomenergia Hivatal, akkor lehet elkezdeni a nukleáris létesítmények építését. Ezt megelőzően további épületekre, szerkezetekre van szükség a telephelyen, hogy az építkezést ki lehessen szolgálni. Ez a munka, az úgynevezett felvonulási épületek megépítése 2018 elején el fog tudni indulni a jelenlegi terveink szerint” – közölte Aszódi Attila.

Az államtitkár azt is bejelentette, hogy a kormány hamarosan elkezdi a hitel lehívását.

„A Paks II. fölött alapító jogokat gyakorló tárca nélküli miniszter tegnap azt az alapítói határozatot hozta, hogy az első tíz fővállalkozói számlát kifizethetik, és ennek megfelelően meg fogják emelni a Paks II. projektcégnek az alaptőkéjét. Az első tíz fővállalkozói számla összértéke körülbelül 98 millió euró, ennek a kifizetése jelenleg folyamatban van, tehát hamarosan lehívjuk az első orosz hitelösszeget” – folytatta Aszódi Attila.

A Hír TV által megkérdezett elemző szerint a paksi bővítés miatt egyelőre nem drágul az áram.

„Az emberek az ég egy adta világon semmivel nem fognak szembesülni, amennyiben a jelenlegi politika, tehát a szabályozott hatósági árakon való ellátás befagyasztott árrendszerben – erről szól a rezsicsökkenés – fönnmarad. Ahogy ma sem érzékelhető semmilyen hatás a földgázárakban annak ellenére, hogy a felére-harmadára esett vissza annak a nyersolajnak az ára, amelyhez jelentős mértékben a földgáz is kötve van” – mondta Durcker György.

A kormány szerint a paksi bővítés megtérül majd, amit több szakértő vitat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!