2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Halász János nem foglalkozik a rákszűréssel, kitért a kérdések elől

Hír TV

2018. március 7., szerda 20:56, frissítve: szerda 22:57

Továbbra sem éri el a kormánypárt és a közmédia ingerküszöbét az, hogy egyetlen ingyenes vastagbélrák-szűrést sem végeztek el tavaly óta az erre szánt uniós pénzből. A Hír TV már hétfőn nyilvánosságra hozta a belső hivatalos levelet, amiben az uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár számon kéri Szentes Tamást, a projekt felelősét a késlekedésért.

Míg tíz éve hétezer embernél diagnosztizáltak vastagbélrákot Magyarországon, ma már ez a szám tízezerre nőtt.

A betegek túlélési aránya stádiumtól függően, amikor felfedezik a vastagbél- vagy végbélrákot, körülbelül öt év, és akkor van esély, hogy meggyógyuljon ebből a betegségből valaki, ha korai stádiumban fedezik fel. Akkor viszont 90 százalékban gyógyítható –mondta el a Meggyógyulhatsz Egyesület elnöke, Pintér Györgyi Ildikó.

Éppen ezért kapott Magyarország a szűrések gyakoribbá tételére hat és félmilliárd forintot az uniótól. Ezt egy éve személyesen jelentette be lelkesen a kormányzati portálon Balog Zoltán.

Az a célunk, hogy az új szűrési program bevezetésével ezt a halálozási okot tíz százalékkal csökkentsük. Ez évente azt jelenti, hogy ötszáz embernek az életét lehetne megmenteni akkor, ha komolyan veszi a lakosság ezt a szűrőprogramot, és sikerül úgy megszervezni, ahogy terveztük. Erre komoly források állnak rendelkezésre, az EU-s pénzből 6,57 milliárd forint – közölte az emberi erőforrások minisztere.

A szűrővizsgálatoknak már több mint fél évvel ezelőtt el kellett volna kezdődniük, de eddig ez nem történt meg, Ezt igazolja a Hír TV birtokába került hivatalos levél is, amit az uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár írt Szentes Tamásnak, a projektért felelős helyettes államtitkárnak. Ebben Sanda Tamás amellett, hogy keményen kiosztja az országos tisztifőorvost, amiért nem folytatódott a program, azt is írja, hogy az unió visszakérheti a teljes támogatási összeget.

A levélben megszólított Szentes Tamás helyettes államtitkári megbízatása mellett plasztikai sebész is. Magánrendelőjében azonban nem érhető el.

Az egyik kilencedik kerületi háziorvosi rendelő is részt vesz a programban, az orvosok és az asszisztensek a képzést elvégezték és le is vizsgáztak, de azóta nem történik semmi –mondta a praktizáló háziorvos.

„Nekünk ez a program akkor éri meg, hogyha abban segít nekünk az állam – az állam egyik szerve, az országos Tisztiorvosi Hivatal –, hogy ne nekünk kelljen egyenként elmagyarázni a pácienseknek, hogy hogyan néz ki a vastagbél szűrés. Mert ami itt a rendelőben történik, azt mi tudjuk nélkülük is csinálni” – mondta Eörsi Dániel.

A Fidesz frakció szóvivője, Halász János nem tud a programról, és arról sem, hogy az uniós támogatás veszélybe került.

- Mikor indul el az ingyenes rákszűrés, aminek 2017 márciusában kellett volna elindulnia?

- Köszönjük a kérdést, kérem, forduljon az EMMI-hez, nem a Fidesz frakció, hanem az EMMI egészségügyi államtitkársága foglalkozik ezzel a kérdéssel. Van-e olyan kérdése, amire érdemben tudok válaszolni?

- Megkérdezhetem, hogy a Fidesz frakció, illetve ön mennyire tartja fontosnak a témát?

- Megkérdezheti.

- Mennyire tartja fontosnak a témát?

- Nagyon fontosnak tartjuk. És biztosak vagyunk benne, hogy a minisztérium mindent megtesz a dolog érdekében. Tessék megkérdezni őket, és akkor megkapják a szakmai választ is, ők tudnak érdemben válaszolni.

Az egészségügyi államtitkár hétfőn kitérő választ adott a Hír TV kérdésére, de azt ígérte, hogy utánanéz a pontos számoknak. A belső levelezés szerint a programban eddig egyetlen ingyen szűrést sem végeztek el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!