2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Gulyás szerint a német sajtó nem szabad sajtó

Hír TV

2017. november 16., csütörtök 18:33, frissítve: csütörtök 19:01

A német sajtó szabadságát vonta kétségbe Gulyás Gergely a kormányközeli Nézőpont és egy német alapítvány közös rendezvényén. A Fidesz frakcióvezetője szerint hét éve lejárató kampány folyik Magyarország ellen: a német közszolgálati sajtóban többször is olyan tudósítások jelentek meg, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.

Orbán Viktor alatt a szélsőjobbosok gyűjtőhelye lett Magyarország, állítja a ZDF riportjában. A német köztelevízió szerint a radikálisok rendszeresen találkoznak és kongresszusokat tartanak Magyarországon, néhányan pedig ide is költöznek, mert úgy érzik ugyanis, hogy a legfelső körök is szívesen fogadják őket. A svéd Daniel Friberg például Budapestről terjeszti szélsőjobbos könyveit, amit a Pestisrácok.hu nevű kormánypárti portál kötelező olvasmányként mutatott be a közelmúltban.

A tudósítás szerint bár a magyar miniszterelnök azt hangoztatja, hogy fellép a radikálisok ellen, közben másfajta üzeneteket is megfogalmaz. Megemlítik például a kormányfő februári évértékelőjében elhangzott mondatait.

A kormányközeli Nézőpont Intézetnek a két ország kapcsolatáról tartott konferenciáján Magyarországról a német médiában megjelenő tudósítások is szóba kerültek. „Nem csak arról van szó, hogy minket nem értettek meg és most szándékosan rosszul jelentenek vagy rosszindulatúan jelentenek Magyarországról. Sajnos többről van szó, volt és van egy politikai szándék a politikailag erősen dominált közszolgálati médiában” – így Czukor József egykori németországi nagykövet.

A kifejezetten jó német kapcsolatokkal rendelkező Gulyás Gergely szerint hét éve tart a lejárató kampány Magyarország ellen. A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, a migrációs válság is fokozta az ellenséges hangulatot, amelyet véleménye szerint továbbra eltérően kezel a magyar és a német kormány.

„Az, hogy a német sajtó tudósításainál, a Magyarországról szóló beszámolóknál a gyűlölet, az elvárás, ez egy fejlett európai demokráciában nem elfogadható. A német sajtó ma nem szabad sajtó, jó esetben korlátozottan szabad, de ebben az esetben is azt kell, hogy mondjuk, illetve vitatkozni azon lehet, hogy korlátozott-e a szabadság, vagy teljes egészében hiányzik. De az biztos, hogy aki itt él, Magyarországon, ezt az országot figyeli, látja és látja azt a képet, amit a német sajtóban megrajzolnak róla, pontosan tudja, hogy a kettő köszönő viszonyban nincs egymással” – emelte ki Gulyás Gergely.

A Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodavezetője egyértelműen elutasította Gulyás Gergely kijelentését, úgy fogalmazott, a német sajtószabadság „száz százalékban adott”. Szerinte a migrációs válság kezeléséről uniós szinten kell dönteni.

„Fontos nézetkülönbségek vannak a menekülteket elosztó kvóták tekintetében, viszont közös nevezőre kellene jutni a határok védelmét illetően a menekülési okok miatt befogadást illetően, ebben valamennyi országnak felelőssége van ezért kellene ebben közös nevezőre jutni” – így Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodavezetője.

Spengler meglepőnek nevezte, hogy a magyar és német fiatalok lényegesen jobb véleménnyel vannak a másik országáról, mint az idősebbek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!