2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Flancolás a parlamenti munka, de a fizetést felveszik

2017. július 15., szombat 10:26, frissítve: szombat 18:59

Közpénzért hallgat több országgyűlési képviselő a parlamentben. Célpont című műsorunk összegyűjtötte, hogy kik azok a honatyák, akik 2010 óta csak néhányszor vagy egyáltalán nem szólaltak fel az Országgyűlésben.

Bíró Márk, a Fidesz parlamenti képviselője 7 éve került be a parlamentbe, azóta egyetlenegyszer sem szólalt fel. Célpont című műsorunk sem tudta elérni, az üzenetre sem reagált. Csak annyit tudni, hogy parlamenti munkájáért 70 millió forintot vitt haza.

A másik hallgatag honatya a szintén fideszes Simonka György. Ő utoljára 2013-ban, vagyis négy éve szólalt fel. „Én úgy érzem, hogy a dél-békésiekért egészen másképp is lehet tenni, nem csak úgy, hogy parlamentben felszólalnak” – mondta.

Bár Simonka nem beszél sokat, a kormánypárti politikusról rendre kiderül valami. Például, hogy rokonai rossz helyre építettek fel uniós pénzből egy szerelőcsarnokot. Vagy hogy egyik, felszámolás alá került cége majdnem egymilliárdos kárt okozott a költségvetésnek. Aztán: kerékpárosközpontot építtet oda, ahol bicikliút sincs, Simonka szerint azonban mindez csak a sajtó lejáratókampánya, ő büszke és cselekvő ember, a parlamenti munkát – bár a képviselői tiszteletdíját felveszi – flancolásnak tartja.

„Én nem hiszek abban, hogy elsősorban akkor tudunk elintézni egy-egy problémát bármely intézménynek, legyen szó kórházról, szociális intézményről vagy egy óvodáról, hogy ha éppen ott flancol a parlamentben. Annak nem ott van a helye” – indokolt.

Varga József fideszes honatya sem bőbeszédű a munkahelyén. Ő amúgy jogi végzettség nélkül ül a jogi bizottságban, és közel öt éve már, hogy utoljára felszólalt a parlamentben.

– Nem éreztem, hogy volt olyan törvény a parlament előtt, amiben nekem meg kellett volna szólalni. És amit rám osztottak volna, ugye, mert ez egy munka.
– Persze, akkor Ön ilyen tipikus fideszes gombnyomogató képviselő?
– Hát ezt így azért nem mondanám, mert amikor ellenzékben vagyunk, akkor általában hallatom a hangom, de kormányon azért nem feltétlenül osztanak rám feladatokat.
– De hát akkor miért ül ott?
– Ezt tudom mondani Önnek. Jövőre lehet, hogy másképp alakul.
– Jövőre beindul a kampány?
– Hát például…
– És akkor fel fog szólalni?
– Ezt nem mondtam.

A listát a fideszes Kubatov Gábor vezeti, aki az utóbbi tíz évben egyszer sem érezte úgy, hogy bele kellene szólnia a törvényhozás munkájába. De a fideszeseken túl az MSZP-ben is ülnek olyanok, akiknek nem volt mondanivalójuk az utolsó parlamenti idény során. A Demokratikus Koalíció képviselőcsoportja pedig még 2016-ban jelentette be, hogy nem hajlandó részt venni a parlamenti munkában, de a fizetést azért felveszik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!