2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Fennakadások az új online egészségügyi rendszerben

Hír TV

2017. november 2., csütörtök 16:22, frissítve: csütörtök 22:27

Fennakadásokkal indult el az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér. Az új online egészségügyi rendszerhez a patikáknak, a háziorvosoknak és az állami kórházaknak is csatlakozniuk kellett. A betegek adatait és leleteit tároló online rendszer azonban több helyen is akadozik, sokan várhatóan csak a jövő héten tudnak majd belépni.

Ez az első nap, hogy üzemel az egységes elektronikus szolgáltatási tér, vagyis egy olyan elektronikus tárhely ahová ezentúl a betegek adatait gyűjtik. Vagyis csak gyűjtenék, mert volt olyan rendelő, ahol nem sikerült csatlakozni a rendszerhez.

„Nyilvánvalóan hogyha ez egyedi probléma lenne, akkor valószínűleg, hogy az AEK is jelezte volna, tehát innen gondolom, hogy nem a mi rendelőnk az egyetlen az országban, ahol ezt a csatlakozást még nem sikerült senkinek végrehajtania” – mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.

Az átállás várható nehézségeire már nyáron rámutatott a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István a Hír TV-nek most azt nyilatkozta, az elmúlt hónapokban alig változott a helyzet. „Jelen pillanatban talán a legnagyobb problémánk egyike, hogy nagyon nagy nehézségeket okoz a help desk, az a segítő vonal, amelyben a kezdetben a résztvevők segítséget kérhetnek” – mondta.

Az orvosok belépéséhez szükséges e-személyi olvasó berendezésékből több darabot is kéretlenül szállítottak ki a rendelőkbe. A darabonként csaknem 30 ezer forintos készülékeket ráadásul a Készenléti Rendőrséggel küldték ki a praxisoknak.

A Párbeszéd a Belügyminisztériumhoz fordult a feleslegesen kiküldött eszközök miatt. A Jobbik adatvédelmi szempontból tartja aggályosnak az átállást. Ezentúl ugyanis minden orvosi leletet és receptet a világhálón is tárolnak majd.

„Ez a kormány igyekszik minden rendszert arra felhasználni, hogy indokolatlanul ellenőrizze a polgárokat. Olyan adatbázisokat ad át egyik helyről a másikra, amelyek nem felelnek meg az adatvédelmi törvényeknek, így e vonatkozásban is aggódunk ezért” – mondta Varga-Damm Andrea, a párt országgyűlési képviselőjelöltje.

Azt egyébként az orvosok is elismerik, hogy az egészségügy digitális átállására szükség van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!