2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Felháborodtak a vérplazmaadók

2017. április 1., szombat 11:56, frissítve: szombat 11:59

Már nem számít jó kereseti lehetőségnek, ha valaki vérplazmadonor akar lenni. Az LMP furcsállja, hogy a kormány épp akkor szabott felső határt a donorok díjának, amikor új szereplő jelent meg a piacon.

A vérsejt visszajut az erekbe a szerkezetből, miközben a folyadékot, vagyis a vérplazmát összegyűjtik egy flaskában. A vérplazma életmentő gyógyszerek alapanyaga. 2017 januárjáig a plazmaadás keresetkiegészítésnek sem volt rossz, több százezer forintot lehetett összeszedni vele évente.

„Nem a pénzért, hanem inkább a társadalmi szerepvállalás miatt csinálom, ami pénzt itt kapok, azt általában jótékony célra fordítom.” – László nem a pénzért hagyja magát megcsapolni. Péter viszont a pénzért csinálja, vagy csinálta eddig.

„Hát ez szerintem felháborító, botrányos! Sok donort érint, rengetegen abbahagyták emiatt, azt mondták, hogy nem fogják magukat kizsigerelni, az egészségüket tönkretenni” – mondta el Péter.

Vérplazmát 3-4 naponta lehet adni, a donorok – szemben a véradókkal – pénzt kapnak. Az alkalmankénti összeg korábban meghaladhatta a tízezer forintot. 2017 januárjától a kormány 3665 forintban maximalizálta a plazmadonorok jussát, és a plazmaadások számát is korlátozta. Az egyik vérplazmavétellel foglalkozó magáncég képviselője azt mondta, hogy ők már évek óta kérik a fix ár bevezetését.

„Mi már 2009-ben, amikor a piacon megjelentünk, akkor az Igazságügyi Minisztériumot kértük, hogy állást foglaljanak a mi tevékenységünkkel, illetve a plazmaszolgálatokkal kapcsolatban. Azóta is folyamatos egyeztetésben vagyunk” – mondta el Fajszi Ádám, a Plazmaszolgálat Kft. centrumvezetője.

Az LMP társelnöke szerint gyanús, hogy a donorok díjának a kormány akkor szabott felső plafont, amikor új szereplő jelent meg a piacon.

„A Plazma Expert Kft. alapítója nem valamilyen egészségüggyel foglalkozó cég, hanem egy fertődi építő-szolgáltató zrt. A zrt. nem esik messze a WHB-csoporttól, a biatorbágyi fióktelepnek a címe megegyezik a csoport fő cégének, a West Hungária Baunak a székhelyével. A WHB-csoport vásárolta ki Tiborcz Istvánt a lámpatestek cseréjével foglalkozó Elios Zrt.-ből, de azóta más üzleti kapcsolat is fellelhető a cég mögött álló Paár Attila cégei és a miniszterelnök veje között” – nyilatkozta Hadházy Ákos.

A milliárdos üzletember kikérte magának, hogy beszállt a plazmaüzletbe. Papíron valóban nem ő áll a Plazma Expert Kft. mögött, hanem egy régi üzletfele. Róla a 24.hu írta meg, hogy adótanácsadóként külföldi strómancégeket alapított a kormányzati megrendelésekkel kitömött Paár Attila cégbirodalmához. A Látótér nem tudta meg az egészségügyi államtitkártól, hogy a vérplazmapiac felforgatásának mi volt az oka.

„Maradjunk abban, hogy nyilván minden kormányzatnak az a dolga, hogy ha valamilyen változás van, arra reagálni kell. Ha lesz változás ebben a kérdéskörben, akkor reagálni fogunk. Magyarországon az éves plazmaszükséglet 7-9 százalékkal nő, ezért a donorok számának csökkenése a gyógyszeriparnak komoly gondot okozhat” – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!