2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Facebook-posztja miatt nem vették fel a tanárt, perre megy

Hír TV

2017. december 5., kedd 22:22, frissítve: kedd 22:40

Perre megy az a makói középiskola, amely nem vette fel a Lázár Jánost bíráló tanárt. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság ugyanis a pedagógusnak adott igazat.

A PISA-felmérések eredményeit nem lehet a kormány tagjain számon kérni, mert nem ők tanultak, és nem ők tanítottak – ezekkel a szavakkal hárította a felelősséget a Miniszterelnökség vezetője egy éve, amikor kijöttek a nemzetközi felmérés eredményei. „A rendszer rossz, alkalmatlan, kritikán aluli” – üzente Lázár Jánosnak egy tanár a Facebookon a választókörzetéből.

Nagyon sok kolléga azért nem mer bármilyen szinten ellene menni annak, ami ma a magyar oktatásban van, mert – teljesen érthető okokból – féltik az állásukat, a megélhetésüket – mondta Vári Anikó. A tanár akkoriban adta be pályázatát a makói Galamb Lajos Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolába. Nem ő nyert.

Bár én semmilyen hivatalos konkrét visszajelzést nem kaptam az álláspályázatommal kapcsolatban, a férjem, aki az intézményben dolgozik a mai napig, személyesen beszélt az igazgatóval, behívatta az igazgató az irodájába, és közölte vele, hogy a Facebook-posztom miatt nem fog felvenni, mert nincs szüksége olyan emberekre, akik kritikus hangvételűek. Ezek után én az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultam a TASZ-on keresztül – idézte fel Vári Anikó.

A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet szerint a tanárt hátrányos megkülönböztetés érte politikai véleménye miatt.

Hozott egy döntést a hatóság, kimondta a diszkrimináció tényét. Mivel közigazgatási döntést meg lehet támadni a bíróságon, és az iskola mint a közigazgatási döntésnek a sérelmezője a bírósághoz fordult – ismertette a szervezet jogi munkatársa, Szabó Attila.

Az ügyet januárban kezdi tárgyalni a bíróság. A szakközépiskola igazgatója nem állt kamera elé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!